Het verschil in bijtelling tussen Nederland en het buitenland is in 2011 weer groter geworden. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ). Gemiddeld wordt in andere landen 63 procent minder aan autobelasting betaald.

Zo heeft een Belgische werknemer 77 procent minder bijtelling vergeleken met Nederlandse werknemer, voor een Engelsman is dit 39 procent minder en in Duitsland ligt dit 74 procent lager. Als uitgangspunt is een gemiddelde situatie genomen van een werknemer met een Volkswagen Passat uit 2009.
De sceptici wijzen al snel op de in Nederland geldende kortingscategorieën op de bijtelling, waardoor de 20 procent en de 14 procent categorieën zijn ontstaan. Zelfs bij een 20 procent bijtellingstarief is de bijtelling in de ons omringende landen nog 46 procent lager dan in Nederland. In Nederland rijdt de meerderheid van de berijders in een auto met een 25 procent bijtellingstarief. Berijders hebben gemiddeld 1x in de vier à vijf jaar de mogelijkheid om van auto te wisselen. Vier jaar geleden was de 20 procent bijtellingscategorie er nog niet en uiterlijk 1 januari 2013 wordt deze categorie ook weer aangepast door de overheid.

VAvdZ pleit voor een lagere bijtelling in Nederland en het Europees gelijktrekken van belastingen op het gebruik van een auto van de zaak. Met als extra reden de concurrentiepositie van Nederland en de Nederlandse werknemers te verbeteren.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties