RDW heeft donderdag 17 november de eerste typegoedkeuring voor een alcoholslot uitgereikt aan fabrikant Dräger. Het alcoholslotprogramma gaat op 1 december 2011 van start.

De RDW beheert het alcoholslotregister. Daarin staan de gegevens staan van de deelnemers, zoals begin- en einddatum van het programma, de reden van deelname, de meetwaarde tijdens het programma en het kenteken van de betreffende auto. De RDW verstrekt deze gegevens aan het CBR en aan bijvoorbeeld politie en Openbaar Ministerie.

Daarnaast geeft de RDW de typegoedkeuringen voor alcoholsloten af. Zonder typegoedkeuring mag een alcoholslot in Nederland niet meedoen aan het alcoholslotprogramma. De inbouw van alcoholsloten valt ook onder het toezicht van de RDW. Garages die alcoholsloten willen inbouwen, moeten daarvoor een erkenning hebben van de RDW.

Het CBR legt het alcoholslotprogramma op aan automobilisten die worden betrapt met een te hoog promillage (1,3 of hoger, of vanaf 0,8 promille als het niet de eerste keer is). Voor beginnende bestuurders liggen deze promillages lager (1,0 bij de eerste en anders 0,5). De kosten van het programma zijn geheel voor rekening van de deelnemer. Als bestuurders besluiten niet mee te doen aan het programma, dan zijn zij minstens vijf jaar hun rijbewijs kwijt.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties