Het gesjoemel met cijfers over de Autoverkiezing van het jaar bij Adac, de Duitse zusterorganisatie van Anwb, is bij de Anwb haast ondenkbaar. “Bij ons zijn er geen belangenverstrengelingen en worden alle cijfers en persberichten dubbel gecheckt”, zegt Markus van Tol van Anwb.

Adac kwam donderdag negatief in het nieuws toen bekend werd dat er bij de Autoverkiezing van het jaar met de cijfers was gemanipuleerd. Ruim 3400 lezers van het Adac-blad Motorwelt hadden voor het winnende VW-Golf model gekozen. Alleen vond de hoofdredacteur van het blad en tevens perschef van Adac, Michael Ramstetter, die cijfers wat schraal afsteken bij de gigantische oplage van het blad: ruim 16 miljoen. Hij maakte er 34.000 van, wat uitlekte en voor zijn ontslag zorgde. Resultaat; een geknakt vertrouwen van de consument in Duitslands grootste vereniging en een enorme imagoschade.

Geschrokken

“Wij zijn ook erg geschrokken van de berichtgeving over Adac, maar zien dit wel als een incident”, zegt Van Tol. Een incident dat zich volgens hem niet zo snel zal voordoen bij de Anwb: “We zijn ons hier terdege bewust van de vertrouwensbasis tussen ons en de leden (4 miljoen). Daar valt of staat alles bij. Al 130 jaar. Daarom beschouwen we ook ieder persbericht dat we naar buiten sturen als een juridisch document, dat door de persdienst wordt gecheckt. Alles wordt ook nog eens gelezen door onze directeur Guido van Woerkom.” Onderzoeken en tests worden bovendien bij Anwb vaak door derde partijen onderschreven.

Van Tol stelt overigens dat niet alles valt uit te sluiten. “Bijvoorbeeld bij onze campingtest zou het kunnen voorkomen dat een inspecteur op eigen kracht een camping bevoordeelt. Die kans is klein maar mochten we dat te weten komen, dan ligt die persoon er meteen uit. Net als iedereen die op eigen initiatief het imago van Anwb probeert te schaden.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties