De export van voertuigen is in 2011 met ruim dertig procent gestegen naar een totaal van bijna 382.000 voertuigen. De export van personenauto’s groeide zelfs met veertig procent. Dat blijkt uit VWE-cijfers. Vooral jonge auto’s, waar nu BPM teruggave op mogelijk is, werden veel meer geëxporteerd.

Hierbij is in 2011 een stijging van maar liefst 85 procent te zien. Opvallend is verder de stijging van het aantal geëxporteerde brom- en snorfietsen van bijna zestig procent. Voor zover bekend is Polen veruit de grootste exportmarkt. Een opvallend sterke stijger in 2011 was Libië. Naar dit land werden bijna negen keer zoveel auto’s geëxporteerd als in 2010.

Volkswagen en Opel zijn net als in 2010 de populairste merken personenauto’s voor de exportmarkt. Renault is in 2011 naar de derde plaats gestegen, ten koste van Toyota dat naar de vierde plaats daalde. De export van Koreaanse auto’s steeg sterk, Daewoo verviervoudigde zelfs in 2011. De lijst meest geëxporteerde modellen wordt al een aantal jaar aangevoerd door achtereenvolgens de Opel Astra, Volkswagen Golf, Volkswagen Passat en Opel Vectra. Met 39 procent meer geëxporteerde auto’s in 2011 versterkt de Astra deze koppositie. Andere sterke stijgers binnen de top 10 zijn de Renault Scénic, Toyota Avensis en Ford Focus. Modellen waar export van terugloopt zijn de Toyota’s Corolla, Starlet en Carina.

De meest geëxporteerde bedrijfsauto’s zijn, net als vorig jaar, de Volkswagen Transporter, Ford Transit en Mercedes-Benz Vito. Modellen waarvan de export sterk is toegenomen zijn de Volkswagen Caddy ( 53 procent) en Opel Vivaro ( zestig procent).

Download hier alle VWE-cijfers >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties