De Europese Commissie (EC) heeft afgelopen vrijdag een voorstel ingediend om de geluidsoverlast van auto’s, vrachtwagens en bussen met 25 procent omlaag te krijgen. Fabrikanten krijgen in totaal vijf jaar de tijd om aan de nieuwe norm te gaan voldoen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Wanneer het voorstel door Brussel goedgekeurd wordt, dan moeten autofabrikanten de eerste twee jaar een geluidsvermindering van twee decibel halen en de drie jaar daarna nog eens twee decibel. Volgens de krant voldoet een grote meerderheid van de nu verkochte personenauto’s al aan de eisen van de eerste stap. Een kwart zou zelfs al de volledige eis van vermindering met vier decibel halen. De strengere geluidsnorm zal voor fabrikanten zeker leiden tot kostenverhoging. Als voorbeeld wordt het gebruik van stillere banden genoemd.

De nieuwe eisen zijn door de EC ingediend om tegemoet te komen aan de burger en om tot lagere kosten te komen voor overheden. Zo hoeven er bijvoorbeeld minder geluidsschermen geplaatst te worden. Het is meer dan vijftien jaar geleden dat de geluidsnorm voor het laatst aangepast is.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties