De Nederlandse Automarkt in Beverwijk heeft een stabiel 2012 gehad. De totale export bedroeg meer dan 30.000 auto’s en de verhouding tussen aanvoer en verkoop van voertuigen is het hele jaar onveranderd hoog gebleven. Ruim 70 procent van alle aangevoerde auto’s wordt tijdens een marktdag verkocht.

Toch is 2012 ook een bewogen jaar geweest. Na tachtig jaar de automarkt in Utrecht gehouden te hebben, verhuisde het begin april naar Beverwijk en ging de organisatie naar Automotive Trade Support (ATS).

Top vijf exportlanden

Hoewel de wekelijkse exporten stabiel waren, is er wel een daling van 30 procent ten opzichte van 2011 te zien. Het aantal exporten Servië en Montenegro is sterk gestegen, waardoor deze landen nieuw in de top vijf staan. Daarnaast is, als gevolg van nationale wetgeving, het aantal exporten naar Wit-Rusland juist gedaald en heeft dit land de top vijf daardoor verlaten. De top vijf bestaat respectievelijk uit Polen, Oekraïne, Servië en Montenegro, Moldavië en Georgië.

Top vijf exportmodellen

Net als in 2011, bestaat de top vijf van meest geëxporteerde voertuigen uit die met het bouwjaar 2000 tot en met 2004. Ook het percentage geëxporteerde voertuigen dat in aanmerking komt voor teruggave van de rest-BPM verschilt in 2012 weinig van 2011: bijna 16 procent van de geëxporteerde voertuigen is jonger dan zes jaar. Ten opzichte van vorig jaar (31,7 procent) werden er in 2012 meer verkochte auto’s op trailer naar het land van bestemming vervoerd (40,2 procent). De vijf meest geëxporteerde modellen zijn in volgorde de Volkswagen Passat, Opel Astra, Volkswagen Golf, Renault Scénic en de Peugeot 307.

2013

Automarkt Nederland koppelt in 2013 internet nog meer aan het bestaande concept. Zo komt het marktaanbod voorafgaand aan een marktdag online beschikbaar en worden er verdere mogelijkheden tot verbetering ontwikkeld. “Op die manier helpen we vraag en aanbod nog beter bij elkaar te brengen”, aldus Dave Moors, directeur van ATS.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties