In de meest recente automankementenenquête van de Consumentenbond komt Mitsubishi net als vorig jaar als meest betrouwbare merk uit de bus. Seat staat onderaan de ranglijst. Bij de modellen gaat de Toyota Verso S aan kop (rapportcijfer 9,9) en zijn de Seat Altea (XL) en Citroën C5 hekkensluiter (3,2).

Opvallend vindt de bond de goede scores van hybrides, omdat dit concept een conventionele verbrandingsmotor combineert met een elektromotor, een grote accu en veel meet- en regeltechniek. Dat zou op papier de storingsgevoeligheid groter maken, maar de praktijk is anders. “Een mogelijke verklaring is dat de meeste hybrides tot op heden van Japanse afkomst zijn”, schrijft de bond.

De resultaten zijn gebaseerd op een online enquête in 2015 en 2016 onder eigenaren van een maximaal tien jaar oude auto. De respons werd gerangschikt naar urgentie: kon men niet verder rijden (wegingsfactor 45%), moest men direct naar de garage (wegingsfactor 35%) of kon reparatie wachten (wegingsfactor 20%). Alle gegevens zijn gemiddeld op het aantal ondervraagden, zodat marktleider Volkswagen Golf toch kon worden vergeleken met een minder goed verkopend model.

Onverminderd komen de betrouwbaarste auto’s uit Azië. De eerste acht plaatsen worden bezet door achtereenvolgens Mitsubishi (foto: Space Star), Honda/Suzuki, Toyota, Daihatsu, Kia, Subaru en Hyundai. Kia springt van een tiende naar een gedeelde derde plek. Van de in totaal 24 onderzochte automerken is de betrouwbaarheid het minst aan Franse en Duitse zijde. Wel signaleert de Consumentenbond dat recentere versies van Europese modellen (zoals bij de Audi A3, BMW 3 en VW Golf) aanmerkelijk minder vaak probleemgedrag vertonen.

Elektrische auto’s bleven in het onderzoek buiten beeld, gezien de beperkte praktijkervaringen. Maar de Consumentenbond toont zich optimistisch: “Ze bevatten een simpelere aandrijflijn met veel minder onderdelen in de elektromotor(en) en zonder versnellingsbak. Kortom, er kan domweg minder kapot. De betrouwbaarheid van accu’s op de lange termijn is wel een aandachtspunt.”

Plaats Merk Cijfer
1 Mitsubishi 8,4
2 Honda 8,2
  Suzuki 8,2
  Toyota 8,2
5 Daihatsu 7,9
  Kia 7,9
  Subaru 7,9
8 Hyundai 7,5
9 Mercedes-Benz 7,3 
  Nissan 7,3 
  Renault 7,3 
12 Dacia 7,0 
13 Fiat  6,9 
  Ford 6,9 
  Mazda 6,9 
  Skoda 6,9
17 Opel  6,6 
18  Audi  6,5 
  Volvo  6,5 
20 Volkswagen  6,3 
21 Peugeot  6,1 
22 Citroën  6,0 
23 BMW  5,9 
24 Seat 5,3

Bron: Consumentenbond

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties