De luchtkwaliteit in de cabine van een rijdende auto, gemeten naar de aanwezige hoeveelheid deeltjes en CO2, is vaak slechter dan die van de buitenlucht en zelfs slechter dan wanneer we in een afgesloten garage staan met een stationair lopende auto van een recent bouwjaar.
Dat concludeert het Britse onderzoeksinstituut Emissions Analytics (EA) op grond van praktijktesten met zo’n honderd personenvoertuigen in Los Angeles (VS), Oxford (VK) en Stuttgart (D).
We denken verkeerd over de uitstoot van auto’s, is de opvatting van Emissions Analytics, dat eerder ook al aandacht vroeg voor de uitstoot van deeltjes door bandenslijtage. In een eerder interview met Aftersales Magazine zei ceo Nick Molden al dat EA uitstoot die niet uit de uitlaat komt heeft gemeten tot 1850 keer hoger dan de uitstoot die wel uit de uitlaat komt, waarden die zelfs nog hoger kunnen uitpakken wanneer het wegdek slecht is, of wanneer het rijgedrag van de bestuurder extra slijtage bevordert.
In 2020 kondigde EA aan dat het, nadat het was gestart met testprocedures voor het meten van de daadwerkelijke uitstoot van rijdende voertuigen, ook was begonnen met het testen van de luchtkwaliteit ín de auto.
Interieur
Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van deeltjes en CO2 in het interieur, die in een rijdende auto een groter gezondheidsrisico vormen dan wanneer we in een afgesloten garage zouden staan met een stationair draaiende auto van een recent bouwjaar. Dit komt volgens EA door twee factoren. Ten eerste hebben uitlaatgasfilters op nieuwe auto’s een efficiency van bijna 100 procent. Deze voertuigen stoten daardoor slechts geringe hoeveelheden deeltjes uit. Ten tweede zijn de gemeten waarden van deeltjesconcentraties in het interieur beduidend hoger dan die in de buitenlucht, wat betekent dat er andere bronnen van uitstoot zijn, zoals van industrieën, landbouw en huisverwarming.
Dat de kwaliteit van de lucht in het interieur slechter is dan de buitenlucht komt doordat de lucht in de goed afgesloten cabine van een auto langzaam slechter wordt. Doordat de constructie van de auto de laatste jaren zoveel is verbeterd, is er in moderne auto’s ook nauwelijks ventilatie mogelijk buiten die via het luchtfilter.
Filter
Als oplossing voor het probleem pleit EA daarom voor het geregeld vervangen van het luchtfilter door een exemplaar van goede kwaliteit. Zo vergeleek EA zes verschillende filters op hetzelfde voertuig. Daaruit bleek dat het beste filter de luchtkwaliteit in het interieur bijna drie keer meer reduceerde dan het slechtste filter, en dat voor een onderdeel dat vaak niet meer kost dan 40 euro.
De beste luchtfiltering vond EA op de Tesla Model X, met een gemeten concentratie van deeltjes die meer dan 92 procent lager was dan die in de buitenlucht. Keerzijde is wel dat hier een relatief groot luchtfilter in zit, van meer dan een meter breed, dat bij vervanging zo’n 500 euro kost.