Ford zet een nieuwe stap in verlichtingstechniek door voetgangers ’s nachts specifiek uit te lichten. De techniek heet Spot Lighting en is nog in de ontwikkelfase, maar de Akense Ford-ingenieurs verwachten een snelle marktintroductie.

Bij Spot Lighting, een technologie van Ford-ingenieurs in Aken die zich momenteel in de voorbereidende ontwikkelingsfase bevindt, wordt gebruikgemaakt van een infraroodcamera in de voorgrille waarmee maximaal acht personen en grote dieren, waaronder grote honden, tegelijkertijd kunnen worden gezien en gevolgd op een afstand tot wel 120 meter.

Het systeem kan twee risico’s voor de bestuurder met een stip en een streep op het wegdek markeren, door middel van twee speciale led-lampen die zich naast de mistlampen bevinden. De twee gemarkeerde objecten worden op het scherm in de auto weergegeven binnen een rood of geel kader, afhankelijk van de nabijheid van het object en het risico op gevaar.

Advanced Front Lighting

Een andere techniek heet Advanced Front Lighting. Dit systeem met camera maakt ook gebruik van GPS-gegevens om bochten en kuilen langs een bepaalde route beter te verlichten. Op plekken waar geen GPS-gegevens beschikbaar zijn, maakt de technologie gebruik van een naar voren gerichte camera in de achteruitkijkspiegel om rijbaanmarkeringen te detecteren en het verloop van bochten in de weg te voorspellen. Vervolgens worden deze gegevens gebruikt om het gebied efficiënter te verlichten.

Het Advanced Front Lighting-systeem met camera is ontwikkeld in het European Research and Innovation Centre van Ford in Aken. Ford verwacht dat de technologie op korte termijn beschikbaar zal zijn voor klanten.

Ford licht voetgangers uit

[responsive-video identifier=”Rk3odRogeGk”]
Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties