Group Auto Nederland uit Eemnes heeft besloten om voor de bij haar aangesloten automaterialengrossiers en de door hen ondersteunde werkplaatsconcepten, met Sator Holding uit Schiedam als strategische partner voor de onderdelenlogistiek in zee te gaan. Naast Kühne, zijn in de samenwerking nu ook de Sator-onderdelen Havam, Harrems en Quinton Hazell betrokken. Eerder leek een samenwerking tussen de grossiersgroep Group Auto Nederland en onderdelendistributeur Doyen Auto Nederland aanstaande.

Freek Blekxtoon, directeur Group Auto Nederland: “Na de overname van Kühne door Sator kwam Group Auto in gesprek over de plannen die Sator en LKQ hebben met Kühne. Die plannen boden op het eerste gezicht een bedreiging, maar ook kansen. En juist die kansen hebben we samen uitgewerkt. Wij zetten in op sterke groei van ons netwerk en willen graag snel landelijke dekking met extra grossiers.”

Group Auto Nederland heeft er altijd voor gekozen niet te investeren in een eigen magazijn. In het businessmodel is altijd ingezet op samenwerking met onderdelenfabrikanten en -distributeurs die bereid zijn de individuele grossiers van Group Auto Nederland direct te beleveren. Daarmee kiezen de grossiers van Group Auto voor een grote mate van flexibiliteit en onafhankelijkheid, los van de keuze voor specifieke leveranciers. Ook heeft de Group een eigen bestelportaal ontwikkeld, waarmee zij onafhankelijke toekomst biedt aan haar leden.

Werkplaatsconcepten

“Group Auto en de door ons ondersteunde werkplaats- en diagnoseconcepten willen we verder laten groeien, zonder beperkt te worden in de mogelijkheden daartoe. Dat biedt de samenwerking met Sator ons in voldoende mate. Universele garages, dealergroepen maar ook grossiers zoeken een strategische partij die bijvoorbeeld wat betreft marketinginitiatieven een groeiperspectief op de lange termijn kunnen bieden. In de huidige marktomstandigheden moet je wel op zoek gaan naar een ketenpartner die samen met grossiers en garagebedrijven voor groei kan zorgen”, aldus Freek Blekxtoon.

De werkplaatsconcepten Car Xpert en Car Xpert Service Partner alsmede het specialistische concept Diagnose Xpert zijn pijlers onder de strategie van Group Auto ten aanzien van grossiers en garagebedrijven in de personenautosector. Door de samenwerking met Sator, biedt Group Auto grossiers uit de netwerken van Kühne en Havam de mogelijkheid om met deze concepten aan de slag te gaan. Blekxtoon: “Die mogelijkheid was een belangrijk pluspunt, toen de definitieve keuze voor de samenwerking moest worden gemaakt. Voor iedereen is duidelijk dat reparatie en onderhoud geen groeimarkt meer is. Dus zal groei ten koste van een concurrent moeten gaan. Ik ga er dan ook van uit dat we zowel aan de kant van de garagebedrijven, maar ook ten aanzien van grossiers behoorlijk wat nieuwe leden voor Group Auto en onze concepten kunnen gaan verwelkomen.”

Gesprekken met overige partners

Overigens heeft Group Auto ook nog veel andere partnerships, waaronder met Motorparts, GKN, Bosal, Hella en Doyen Auto. In de komende weken zullen gesprekken worden gevoerd met deze partijen omtrent deze partnerships. Volgens Blekxtoon zullen er nu echt keuzes gemaakt worden door de leden, waarvan de belangrijkste, Sator, nu in elk geval helder is.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties