Op de laatste dag van november zijn de Vincube en de Crashcube gelanceerd. Eerstgenoemde is een apparaat dat chassisnummers (VIN) uitleest van elektronische onderdelen, zodat makkelijk na te gaan is of een auto gestolen onderdelen bevat. De Crashcube is ontwikkeld om bij een ongeval direct data uit te kunnen lezen uit de betrokken Europese of Aziatische voertuigen.

De Vincube is nu alleen nog maar voor opsporingsinstanties beschikbaar. Een mogelijkheid zou kunnen zijn het apparaat in te zetten bij bijvoorbeeld de APK-keuring. Gestolen auto’s en voertuigonderdelen kunnen zo gemakkelijk teruggevoerd worden.

De Crashcube verkort de tijd voor het eventuele technische onderzoek. Het instrument maakt ondermeer gebruik van de Event Data Recorder (EDR). Is de EDR niet aanwezig in de auto, dan kan het ook op een andere manier de voertuigdata lezen. Het apparaat levert volgens het Verbond van Verzekeraars een belangrijke bijdrage aan het achterhalen van de oorzaak van een ongeval en het beantwoorden van de schuldvraag.

Beide instrumenten zijn ontwikkeld door de politie Rotterdam-Rijnmond, in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut, RDW en Rijkswaterstaat. De politiekorpsen van Ierland, Engeland, Spanje, Slovenië en Zwitserland hebben al interesse getoond in de Crashcube en zullen deze vanaf eind december gaan testen.

Het Verbond van Verzekeraars lanceerde recent nog de applicatie Mobielschademelden.nl. De dienst is bedoeld om consumenten blikschade na een aanrijding sneller af te kunnen laten handelen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties