Leaseplan Nederland heeft een jaaranalyse gehouden en daaruit blijkt dat bedrijven bij aanhoudende economische onzekerheid hun financiële middelen vrij willen houden voor kernactiviteiten en niet vastleggen in auto’s. Ford was in het vierde kwartaal de meest bestelde auto met geel kenteken en onderstreept volgens het leasebedrijf de voorkeur voor groene auto’s.

Erik Staat, woordvoerder van Leaseplan Nederland. “Hoewel de leasemarkt over 2012 per saldo een kleine daling zal laten zien, kijken wij met een groeiende vloot tevreden terug op het afgelopen jaar. Ook de verdere vergroening van het gehele wagenpark stemt ons positief. De run op auto’s in lage bijtellingscategorieën zorgt voor een duidelijke vermindering van de CO2-uitstoot. Echter, de toenemende verschillen tussen metingen op basis van de fabrieksnormen en het werkelijke brandstofverbruik baren ons wel zorgen.”

De Ford Focus TDCI Econetic is bij Leaseplan het meest gevraagde type. Renault zakt met zijn Mégane Estate Energy naar de tweede plaats, waarschijnlijk omdat dit model dit jaar niet meer in de 14 procent-bijtellingscategorie zou vallen. Renault heeft overigens laten weten dat het inmiddels aanpassingen heeft gedaan waardoor het lage bijtellingspercentage blijft gelden. Nummer drie op de Leaseplan-lijst van meest bestelde auto’s met geel kenteken blijft Volkswagen, met name dankzij de Polo 1.2 TDI Blue Motion.
Acht auto’s in de top tien van meest bestelde types hebben 14 procent bijtelling, de overige twee vallen in het 20 procent-tarief.

Diesel wint

Uit de analyse blijkt verder dat diesels nog steeds terrein winnen, ten koste van de benzinemotor. Minder dan één op de drie bestelde auto’s rijdt op benzine, terwijl bijna 60 procent een dieselmotor heeft. In de top tien meest populaire types staan acht diesels. Het aandeel hybrides is dit jaar gestegen tot 7,3 procent en dat van elektrische auto’s komt op 2 procent. Met name het MKB heeft oog voor hybride motoren: de Opel Ampera en de Toyota Prius staan in dit segment op plaats 6 en 7 onder de meest bestelde auto’s.

Download hier de jaarcijfers 2012 >>
Download hier de vierde kwartaalcijfers 20120 >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties