In het tweede kwartaal van 2013 heeft de auto- en motorbranche 16 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De autoverkopers kregen de hardste klappen. De reparatie- en onderhoudsbedrijven deden het relatief beter, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De vrachtwagenbranche, die zich voornamelijk toelegt op de verkoop en reparatie van vrachtwagens en aanhangers, was de enige branche die in het tweede kwartaal een stijging van de omzet realiseerde. De omzet steeg met bijna 2 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal deed deze branche het relatief het best, na een uitzonderlijk slecht 2012.

In de autosector leden de branches die hun omzet geheel of gedeeltelijk behalen met de verkoop van personenauto’s het grootste omzetverlies. De autodealers, die met een jaaromzet van bijna 34 miljard euro en een marktaandeel van ongeveer 50 procent veruit het grootste aandeel in de motor- en autobranche hebben, zagen hun omzet in het tweede kwartaal met ruim 16 procent afnemen. Nog groter was het omzetverlies bij de importeurs van nieuwe personenauto’s, met een daling van meer dan 31 procent.

Stabilisatie

De garagebedrijven wisten het omzetverlies te beperken tot ruim 5 procent. De handelaren in auto-onderdelen wisten hun omzet te stabiliseren op het niveau van het tweede kwartaal 2012. De omzetdaling bedroeg minder dan 1 procent. De omzetdaling in de motorfietsenbranche houdt aan. Werd over het eerste kwartaal dit jaar al 19 procent omzet ingeleverd, in het tweede kwartaal was de afname bijna 9 procent.

In het tweede kwartaal gingen 60 bedrijven in de auto- en motorbranche failliet, een derde meer dan in het tweede kwartaal van 2012. In de auto- en motorbranche zijn ruim 28 duizend bedrijven actief, die jaarlijks een omzet (excl. btw) van ongeveer 65 miljard euro realiseren en werkgelegenheid bieden aan 150 duizend personen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties