In de eerste helft van 2015 werden er 312 minder personenauto’s gestolen dan in het eerste halfjaar van 2014. De daling is vooral zichtbaar bij de auto’s van 0 tot en met 3 jaar oud. Daarvan werden er 242 minder gestolen. Dat is een daling van 15 procent.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) brengt vandaag deze cijfers naar buiten. Titus Visser, directeur AVc: “Het is verheugend te zien dat vooral de jongste auto’s veel minder gestolen worden. Veel autofabrikanten hebben er hard aan gewerkt om de beveiliging van auto’s tegen diefstal te verbeteren. Dat is niet voor niets geweest”.

Door de verbeterde beveiliging zijn criminelen vaak niet in staat de nieuwste modellen te stelen als ze niet in het bezit zijn van een originele sleutel. De daling van het aantal diefstallen van jonge auto’s is het sterkst bij Volkswagen (178 minder gestolen), BMW (64 minder), SEAT (48 minder) en Land Rover (34 minder).

In de cijfers is zichtbaar dat autodieven noodgedwongen uitwijken naar de wat oudere modellen. Tegenover de daling van het aantal diefstallen van jonge auto’s staat een stijging van 18% bij auto’s van 4 tot en met 6 jaar. Auto’s ouder dan 6 jaar werden minder gestolen. In totaal werden het eerste halfjaar 5.180 personenauto’s gestolen, dat is 6% minder dan in 2014. De dalende trend in autodiefstallen wordt hiermee voortgezet. AVc richt zich samen met politie en verzekeraars op verdere preventieve maatregelen en op de opsporing van gestolen voertuigen. Titus Visser: “Wij adviseren om vaker extra gecertificeerde startonderbrekers en alarmsystemen in te laten bouwen en we zijn bezig met het opzetten van een proef waarmee particuliere opsporingsbureaus samen met de politie gestolen auto’s opspoort”. 

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties