Minister Schultz van Haegen gaat data ovwer parkeerplaatsen ontsluiten. Gegevens over zaken als beschikbaarheid, locatie, tarieven en openingstijden moeten beschikbaar komen voor serviceproviders die daarmee automobilisten sneller naar een beschikbare parkeerplek kunnen helpen.

Minister Schultz: “Het vinden van een parkeerplaats betekent vaak lang rondrijden tot je eindelijk een plek hebt. Dat brengt niet alleen ergernis en tijdverlies met zich mee, maar is bovendien slecht voor het milieu. Door de parkeerdata beschikbaar te stellen aan serviceproviders, pakken we deze problemen aan. Marktpartijen kunnen de gegevens gebruiken voor nieuwe, handige apps voor persoonlijke, actuele reisinformatie. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je straks op je smartphone kunt zien waar nog een vrije parkeerplek is.”

Uit onderzoek blijkt dat uitgebreidere en verbeterde parkeerinformatie grote maatschappelijke winst oplevert. De beschikbaarheid van statische en real time gegevens zal een positief effect hebben op de doorstroom van verkeer, de vermindering van uitstoot en de aantrekkelijkheid van stadscentra. In de vier grote steden gaat het om 1,5 tot 4 miljoen minder voertuigkilometers.

Beter Benutten

Exploitanten van parkeerplaatsen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht starten dit jaar met het verzamelen, standaardiseren en openbaar maken van de gegevens. Daarna volgen andere steden in het land, waardoor naar verwachting begin 2015 de gegevens van het overgrote deel van de Nederlandse parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Het openstellen van de parkeergegevens maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarmee ingezet wordt op slimmer en efficiënter gebruik van bestaande wegen, spoor- en waterverbindingen.
Verkeerswethouder Baljeu van Rotterdam zal samen met Schultz de regie voeren over dit project, waarvoor de minister 1 miljoen euro beschikbaar stelt.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 juli 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties