Het Verbond van Verzekeraars reageert op de beschuldigingen van de Consumentenbond dat verzekeraars pure willekeur hanteren bij de vaststelling van premies voor bijvoorbeeld autoverzekeringen. Volgens het Verbond bepalen meerdere factoren dan alleen een postcode de hoogte van een premie.

De Consumentenbond informeerde bij het Verbond van Verzekeraars naar de gemiddelde schadekans en geclaimde schadebedragen in de grote steden en andere regio’s, maar kreeg die cijfers niet. Nu zijn verzekeraars vrij om zelf hun premies te bepalen, maar discriminatie, bijvoorbeeld op grond van postcode is niet toegestaan. De Consumentenbond constateerde echter dat de hoogte van premies op dezelfde postcode enorme verschillen vertonen.

Reactie Verbond

In een reactie laat het Verbond van Verzekeraars weten dat: ‘Verzekeraars proberen een premie te berekenen die zo goed mogelijk past bij het risico dat wordt verzekerd. Op dat punt concurreren ze met elkaar en dat zorgt voor een divers en scherp geprijsd aanbod. De consument weet precies wat hij betaalt voor welke verzekering en schadeverzekeringen zijn vrij opzegbaar als hij een beter aanbod ziet. Bij inboedelverzekeringen en motorrijtuigenverzekeringen wordt altijd met meerdere factoren rekening gehouden zoals de regio/woonplaats, leeftijd, schadefrequentie, gezinssamenstelling, bouwaard en de waarde van de inboedel of autotype. Dat leidt vanzelfsprekend tot uiteenlopende premies zoals de Consumentenbond laat zien. Het is onjuist dat een enkele factor, zoals een huisnummer of postcode bepalend zou zijn voor de premie. Omdat verzekeraars hierin concurreren kunnen zij hun risicomodellen niet met elkaar delen en ook niet met het Verbond van Verzekeraars. Tot slot wordt de premie ook in belangrijke mate bepaald door de voorwaarden die per verzekeraar en polis kunnen verschillen.’

Bovag Autoverzekeringen zegt in een reactie dat zij de premie (los van de persoons- en voertuigkenmerken uiteraard) alleen op de vier cijfers en twee letters van de postcode baseert. Niet op huisnummer en al helemaal niet op een toevoeging.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
5 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties