Hybride auto’s van Toyota en Lexus zijn voornamelijk het doelwit van professioneel opererende autodieven uit Rusland en andere Oostblok-landen.

De stijgende belangstelling voor de hybride zou zijn te verklaren doordat veel Russische steden subsidies verstrekken voor hybride en elektrische auto’s.

De dievenbendes gebruiken geavanceerde apparatuur. Het signaal waarmee een eigenaar op afstand zijn auto opent wordt onderschept en gekopieerd. Later wordt de auto dan zonder braakschade geopend. Met andere apparatuur wordt het motormanagement gemanipuleerd om de auto te starten. Speciaal ingehuurde koeriers rijden de wagen naar hun bestemmingen in het Oostblok.

Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV) zegt dat er een ware rooftocht in Nederland gaande is naar hybride auto’s. Vorige week alleen al werden er in één nacht vier Priussen gestolen. In heel 2012 werden ruim 11.000 auto’s gestolen waaronder 64 Priussen. De VBV verwacht dat het aantal gestolen hybride auto’s dit jaar sterk zal stijgen en spreekt van een trend.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties