De website Mobielschademelden.nl start vandaag met een nieuwe dienst om blikschade na een aanrijding sneller af te handelen. Met de komst van de website voor je smartphone – vanaf 17 oktober is er ook een gratis app – is het papieren schadeformulier niet meer nodig. Initiatiefnemer is het Verbond van Verzekeraars.
Bij aanrijdingen tussen twee voertuigen moet een van de partijen een smartphone hebben en de andere partij ten minste een mobiele telefoon. Via Mobielschademelden.nl hoeft half zoveel informatie te worden ingevoerd als op het papieren formulier. Afhankelijk van de aanrijdingssituatie worden de relevante vragen gesteld. De plaats en toedracht van het ongeluk zijn via GPS-plaatsbepaling vast te stellen en de voertuig- en verzekeringsgegevens worden automatisch opgehaald. Verder kunnen foto’s bij de melding worden gevoegd. Het plaatsen van een handtekening verloopt via het verzenden van een codebericht.
Volgens het verbond blijkt uit testen dat een schademelding op de nieuwe manier in tien minuten kan worden gedaan. Het invullen van het papieren formulier kost al snel een half uur. Verzekeraars hoeven niet meer te wachten tot beide betrokken bestuurders het ondertekende papieren formulier hebben opgestuurd. Mobielschademelden.nl levert de melding direct aan bij de verzekeraar.
“Het realiseren van gebruiksgemak voor de klant heeft centraal gestaan bij de ontwikkeling”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Het huidige Europees Schadeformulier leidt vaak tot ergernis. Het is ook een heel gedoe om op je motorkap – soms in wind en regen – de papieren in orde te maken. Met Mobielschademelden.nl kun je nu samen in de auto de schade veel sneller en in alle rust afwikkelen.”
Jaarlijks worden in Nederland maar liefst vier miljoen nieuwe schadeformulieren gedrukt en bijna een miljoen schaden gemeld. Het Europees Schadeformulier blijft voorlopig bestaan. Het streven is op termijn zeventig procent van de meldingen via (mobiel)internet af te wikkelen.
UPDATE
Intussen doen 62 partijen mee aan het initiatief. De volledige lijst staat hier (onder downloads) >>. De marktdekking van verzekeraars en gevolmachtigden loopt daarmee op naar zo’n 85 procent. Om de snelheid en stabiliteit van de app te vergroten, is vorige week een nieuwe versie uitgebracht. Eén dag na de lancering werd de eerste tweezijdige schade al gemeld, na een aanrijding tussen een verzekerde van Unigarant en een verzekerde van Reaal.