Hoewel het aantal volledig elektrische auto’s in het Nederlandse wagenpark op 1 januari 2022 voor het eerst de grens van 250.000 heeft overschreden, doet de overheid veel te weinig om Nederlanders te stimuleren om daadwerkelijk elektrisch of hybride te gaan rijden.
Dat zei Bovag-voorzitter Han ten Broeke tegenover BNR. De nieuwszender had bij de Bovag cijfers opgevraagd over het rijdende wagenpark en daarbij geconstateerd dat het aantal diesels deze maand voor het eerst onder de 1 miljoen is uitgekomen, waar dat er zestien jaar geleden nog 1,4 miljoen waren. Het aantal verkochte batterij-elektrische auto’s bedraagt maar liefst het zesvoudige van het aantal verkochte diesels.
Toch is de exponentiële groei eruit wat betreft het aantal elektrische auto’s. Ook ING sectoreconoom Rico Luman ziet dat de overheid te weinig doet om mensen over te halen om elektrisch te gaan rijden. In tegendeel: het Nederlandse wagenpark blijft groeien en wordt alsmaar ouder, waarbij auto’s met een verbrandingsmotor ook langer op de weg blijven.
Laadinfrastructuur
Ook aanbieder van laadpalen en laadpassen ChargePoint constateert dat de overheid aan zet is, wil het serieuze zaak maken van elektrische mobiliteit.
0 reacties
Elektrisch rijden is positief, echter Nederland subsidieert Hybride, wat je reinste bedrog is vele Hybride voertuigen rijden nooit elektrisch, vaak kan je ook maar enkele kilometers elektrisch rijden. Bijv. de nieuwe Bentley die komt kan maar 40 km elektrisch rijden, deze voertuigen worden alleen gekocht voor de subsidie die Nederland geeft. Hybride rijden is je reinste bedrog en zou verboden moeten worden.
Interessante visie. Het bewijst eens te meer hoe gepolariseerd meningen zijn in de markt. Een merk als Toyota zet juist in op hybride omdat ze dan met een zelfde hoeveelheid accucellen meer auto’s kunnen elektrificeren en het effect op C02-reductie groter maken. Ipv 500km e-range per auto 50km e-range per auto betekent tien keer zo veel auto’s. De bulk van de ritten is kort, slechts enkele kilometers lang en ook door hybrides dus prima elektrisch af te leggen. Bovendien zijn juist die kilometers het meest vervuilend bij een ICE want de emissie-nabehandeling functioneert vooral als de boel op bedrijfstemperatuur is. De combinatie met geofencing maakt het mogelijk hybrides te dwingen nog alleen elektrisch in milieuzones te kunnen rijden om zo de plaatselijke emissies te vermijden. En daar is het voor wat betreft de milieuzones om te doen: geen lokale emissies. Wanneer plugin hybrides door de berijders niet worden ingeplugd betekent dat eigenlijk dat er onterecht financieel voordeel genoten wordt in de vorm van subsidies of fiscale steun. Dat is bedrog, zeker, maar die stelling op alle hybrides en hun berijders (full disclosure: ik ben daar geen van) van toepassing verklaren gaat toch wat te ver.