Onderzoekers aan de TU van Berlijn hebben de Tesla-hardware zodanig weten te kraken dat optionele functies actief werden zonder er voor te betalen. In dit geval ging het om de verwarming van de achterstoelen. De onderzoekers presenteren de bevindingen tijdens hackersconferentie Black Hat.

De gebruikte methode verloopt nu eens niet over-the-air. Het kan alleen door fysiek toegang te hebben tot de auto. Sterker nog, de onderzoekers zijn met een soldeerbout in de weer geweest. Het team beïnvloedde de voedingsspanning van de AMD-processor die het infotainmentsysteem aanstuurt. Voldoende om daarna gemanipuleerde code te accepteren.

De autowereld bevindt zich momenteel op een kantelpunt waarbij het verdienmodel steeds meer verlegd wordt van de eerste aanschaf naar abonnementen. Zo houdt de fabrikant ook financieel grip op eigenaren na die eerste koper. Het zogenoemde ‘jailbreaken’ zoals in het voorbeeld hierboven naar voren komt draait om het gratis kunnen gebruiken van dergelijke functies.

Dit kan eigenaars ook de mogelijkheid geven om het zelfrijdend en navigatiesysteem in te schakelen in regio’s waar het normaal niet beschikbaar is, vertelden de onderzoekers aan TechCrunch, hoewel ze toegaven dat ze deze mogelijkheden nog niet hebben getest, omdat daarvoor meer reverse engineering nodig zou zijn.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties