Autofabrikant Volvo introduceert het driver understanding-systeem, dat door te observeren waar de bestuurder naar kijkt, en hoe vaak en hoe lang zijn ogen gesloten zijn, de toestand van de bestuurder analyseert en indien nodig ingrijpt.

Het driver understanding-systeem debuteert in de EX90, die op 9 november 2022 wordt onthuld. “Door zijn berekeningen te baseren op onze onderzoeksresultaten, stelt het detectiesysteem onze auto’s in staat vast te stellen of de rijvaardigheid van de bestuurder verminderd is, bijvoorbeeld door slaperigheid, afleiding of andere oorzaken van onoplettendheid, en extra hulp te bieden op een manier die het beste bij de situatie past”, aldus technisch expert Emma Tivesten van Volvo.

Camera’s

Het systeem gebruikt zijn twee camera’s om vroege signalen op te vangen die aangeven dat de bestuurder niet op zijn best is, en observeert de oogbewegingen van de bestuurder. Door te meten hoeveel van de tijd de bestuurder naar de weg kijkt, rekening houdend met natuurlijk variaties, begrijpt het systeem wanneer de ogen van de bestuurder, en dus ook zijn gedachten, ergens anders op zijn gericht dan op het rijden.

Nieuwe functies

“We hebben de afgelopen decennia grote vooruitgang geboekt op het gebied van outside sensing, dankzij ons toegewijde werk aan botspreventiesystemen”, aldus Thomas Broberg, hoofd van het Volvo Cars Safety Centre. “Binnenscanning is voor ons een van de volgende veiligheidsgrenzen. We zullen stap voor stap nieuwe functies blijven leren ontwikkelen en inzetten om de veiligheid te helpen verbeteren naarmate onze kennis toeneemt en verder ontwikkelt.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties