Maandag 26 februari gaat Onze Auto van start, een nieuw, landelijk platform voor het delen van een 100 procent elektrische auto.

Onze Auto is een initiatief van Marcel Kloprogge en Otto Smit, en komt voort uit Samen Slim Rijden. Marcel Kloprogge startte dit project in zijn woonplaats Helvoirt om autodelen in de praktijk te testen in een landelijke omgeving. “Daar werkt het toch anders dan in de grote stad. Daar zijn al veel initiatieven voor autodelen, maar daar zit overal een corporate systeem achter. Dit is autodelen voor pioniers, heel concreet.”

Hoe het werkt

Onze Auto biedt particulieren én ondernemers de mogelijkheid om één of meerdere volledig elektrische auto’s leasen. Het gebruik ervan kan de hoofdlessee vervolgens delen met bekenden in de buurt. Dat kunnen collega’s zijn, buren, vrienden… Een app op de smartphone ondersteunt het gedeeld gebruik van de auto. Behalve dat Onze Auto met het platform het gebruik van de elektrische auto wil stimuleren wil het ook een oplossing bieden voor de parkeerdruk. Door de auto te delen met bekenden wordt de overstap voor veel mensen gemakkelijker. “Omdat je de auto deelt met bekenden gaan mensen toch anders met een auto om en zijn ze eerder geneigd om hem met anderen te delen.”

Verhuur

Ook voor autobedrijven kan het initiatief interessant zijn wanneer zij bijvoorbeeld meerdere auto’s leasen via Onze Auto en vervolgens te huur aanbieden aan hun klanten. “De businessmodellen van dealerbedrijven en garages staan toch onder druk. En door meerdere auto’s in te zetten vergroot je de beschikbaarheid. De tarifering kun je zelf vaststellen, voor de voorwaarden ben je gebonden aan de voorwaarden van Leaseplan waar wij de auto’s van betrekken.”

Smartphone

De hoofdlessee kan via het dashboard van Onze Auto andere gebruikers van de auto accepteren. Het reserveren, ontgrendelen en betalen voor het gebruik van de auto wordt allemaal via een app op de smartphone geregeld. Medegebruikers hoeven dus geen sleutel van de auto te hebben, wel een smartphone. De hoofdlessee kan via het dashboard alle reserveringen gemakkelijk overzien. Onze Auto start met verschillende merken elektrische auto’s, in verschillende klassen. Onder de auto’s bevinden zich onder andere een Smart, een BMW i3 en een Nissan Leaf. Hoewel Renault erg actief is op het gebied van elektrisch rijden, zit er nog geen Renault in de poule van Onze Auto. “Dat is een kwestie van weken”, belooft Marcel Kloprogge.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties