Ook in schadeherstel zijn de effecten van de coronapandemie op de bedrijfsvoering desastreus. De harde lockdown van 15 december heeft die situatie alleen maar verslechterd. Inmiddels zegt twee op de vijf ondernemers verliesgevend te zijn.

Net als in de bandenbranche is het vertrouwen van ondernemers in een goede afloop van de crisis voor het schadeherstelbedrijf afgenomen tot 78 procent. Dit was 84 procent bij de vorige meting. Focwa verklaart dit uit de liquiditeitspositie van ondernemers, die onder druk staat. Focwa-leden kennen een gemiddeld omzetverlies van 35 procent. Dit was 18 procent bij de vorige meting.

De financiële malaise vertaalt zich naar het personeelsbeleid. Een groeiend aantal ondernemers zegt personeelsleden te moeten ontslaan als gevolg van de crisis: 24 procent. Dit was 11 procent.

Fors minder

Schadeherstelbedrijven ervaren 33 procent minder orders en dus minder werkzaamheden in de werkplaats ten opzichte van december 2020, toen er gemiddeld 22 procent minder orders werden gemeld. Opvallend is dat 9 procent van de leden leveringsproblemen bij (toe)leveranciers ervaart, ten opzichte van 14 procent vorig jaar.

Logischerwijs wordt een toenemend beroep gedaan op de steunmaatregelen van de overheid. Zo maakt respectievelijk 80 procent en 64 procent van de achterban gebruik van de NOW- en de TVL-regeling. Dat was respectievelijk 59 en 41 procent in 2020.

Vanwege de precaire situatie vragen ondernemers van hun brancheorganisatie meer flexibiliteit, lees: uitstel van certificering en audits (76 procent tegen 61 procent in december 2020). Ook wenst 38 procent gespreide betaling van facturen.

Solidariteit

Femke Teeling, directeur Focwa: “Veel bedrijven in de schadeherstelsector zitten op hun tandvlees. De effecten van de coronamaatregelen beginnen nu voor een deel door te wegen. En dat zien we in deze cijfers terug. In de praktijk zien we wel dat het beeld minder eenduidig is. De aard van de werkzaamheden en de regio waarin deze activiteiten worden verricht bepalen voor een groot deel het effect op de bedrijfsvoering. De overheid doet echt haar uiterste best om bedrijven te ondersteunen. En vanuit Focwa werken en denken we hier graag aan mee. Maar dat alleen is niet voldoende. We vragen daarom aan iedereen om een tandje bij te zetten om te voorkomen dat in de kern gezonde bedrijven onnodig over de kop gaan. Wij roepen alle stakeholders daarom op om hierin gezamenlijk met ons en de bedrijven in op te trekken. Want als partners in business zijn we hier allemaal bij gebaat.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 juni 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties