Impact corona steeds duidelijker

De impact van de coronapandemie die VACO-leden ervaren op hun bedrijfsvoering neemt nog altijd toe. Inmiddels ervaart 70 procent van de bedrijven dat er minder klanten naar het bandenservicebedrijf komen. Dat is 6 procentpunt meer dan in de vorige, de dertiende VACO Coronamonitor.

De veertiende monitor laat bovendien zien dat nog altijd niet meer dan 78 procent van de respondenten vertrouwen heeft in een goede afloop van de crisis. Dat is even laag als in de vorige monitor en nog altijd het laagste punt sinds de eerste monitor uit maart 2020.

Sneeuw

Uiteraard zorgde de sneeuw van het afgelopen weekeinde voor een kleine opleving in de bezoeken aan het bandenbedrijf. VACO branchemanager Edwin Brinksma: “Voor het weekend stond het vertrouwen op een goede afloop van de crisis op 70 procent. We laten zo’n monitor altijd een week lopen. De positieve reacties van begin deze week hebben dat percentage toch wat opgekrikt tot 78 procent. Als er eenmaal sneeuw ligt, zien mensen toch wel het nut van winterbanden en laten ze alsnog snel monteren, of schaffen een nieuwe set aan. Uiteraard was de opleving niet voldoende om al het verlies goed te maken, maar het heeft de branche zeker even een impuls gegeven.”

Steunmaatregelen

Wat de brancheorganisatie ook nog altijd zorgen baart, is het groeiend beroep op steunmaatregelen en de problemen die bedrijven daarmee ervaren. Edwin Brinksma: “Vaak geven ze dat in handen van hun accountant, maar ook VACO en MKB Nederland kunnen ondernemers ook helpen bij het onderzoeken of bedrijven voor steun in aanmerking komen. Moeten ze die steun nog wel zelf aanvragen natuurlijk. Veel ondernemers staan in de overlevingsstand en denken dat het moeilijk is om die steun aan te vragen, maar op het moment dat je echt in moeilijkheden komt, moet je er alles aan doen om je bedrijf te kunnen laten overleven.”

Verzuim

Ook zorgelijk is het blijvend hoge verzuim onder medewerkers Edwin Brinksma: “Een kwart van de ondernemers heeft last van meer verzuim. Een flink deel daarvan wordt veroorzaakt doordat medewerkers in quarantaine zitten.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3415 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.