Vergeet het vermeende gebrek aan EV-oplaadinfrastructuur, geplande veranderingen aan de belastingvoordelen voor ev’s of de zorgen over verhogingen van EV-specifieke verzekeringskosten. Het gebrek aan opgeleide TechSafe EV-technici in het Verenigd Koninkrijk, dat is wat Lawrence Whittaker als ceo bij de Britse garantieverzekeraar Warrantywise wakker houdt.
Het signaal is niet nieuw voor hem, vergelijkbare uitingen deed hij al in maart 2022 en september vorig jaar. Nu is de aanleiding een verontrustend rapport van het Institute of Motor Industry (IMI) en daaruit blijkt dat er nog steeds een enorm tekort is aan opgeleide EV-technici, waardoor het gebruik van EV’s en de tevredenheid van de bestuurder in gevaar komen.
“IMI’s meest recente EV TechSafe certificeringsgegevens tonen aan dat slechts 58.800 technici gekwalificeerd zijn om aan elektrische voertuigen te werken, wat neerkomt op slechts 24 procent van het Britse autopersoneel. Dat is niet genoeg als je bedenkt dat er meer dan 1.190.000 volledig elektrische auto’s op de Britse wegen rijden.”
Oplopend tekort
Op basis van de voorspelde toename van het aantal EV’s op de Britse wegen, voorspelt het IMI momenteel een tekort van 3.000 technici tegen 2031. Volgens dit meest recente rapport wordt verwacht dat het tekort zal oplopen tot 16.000 in 2035.
Het IMI noemt het een ‘postcodeloterij’ voor EV-vaardigheden, wat betekent dat er een gebrek is aan vaardigheden die over het hele VK verspreid zijn. Een zorgwekkende vaststelling was dat Londen en het zuidoosten weliswaar het grootste aantal EV’s hebben, maar dat de regio’s geen groter aandeel EV-gecertificeerde technici hebben om ze te onderhouden.
Slechts 6,1 en 6,4 procent van de monteurs in respectievelijk Londen en het zuidoosten zijn opgeleid voor EV’s. Alarmerend als je bedenkt dat plug-in elektrische voertuigen 5,9 procent uitmaken van alle auto’s in Londen en het zuidoosten. Om de ongelijkheid verder te in perspectief te zetten: het oosten van Engeland heeft het hoogste percentage EV-kwalificaties (9,5 procent), terwijl Noord-Ierland het laagste percentage heeft (3,7 procent).
“Zonder voldoende gekwalificeerde TechSafe EV-technici zou de snelle invoering van elektrische voertuigen wel eens kunnen stagneren, met veiligheidsrisico’s, vertraagde reparaties en een vertraagde groei van de EV-industrie tot gevolg. Terwijl de vraag naar elektrische voertuigen toeneemt, neemt de druk op de industrie om technici op te leiden en te certificeren toe, waardoor dit tekort een kritiek knelpunt wordt dat de overgang naar groener vervoer kan ondermijnen.”
“Als ik hierover nadenk vanuit het perspectief van Warrantywise en rekening houd met de noodzaak om onze klanten een naadloos reparatiesysteem te bieden, maak ik me zorgen over mogelijke vertragingen en hogere reparatiekosten. Met een grote vraag en een beperkt aanbod van deze vaardigheden, zullen reparatieservices voor EV’s waarschijnlijk duurder zijn en meer tijd in beslag nemen, vooral in vergelijking met die voor benzine- of dieselauto’s, vanwege het tekort aan getrainde technici.”
“Aangezien we garantie bieden op alle gebruikte voertuigen [EV, hybride, benzine en diesel], die ook na 2040 zal blijven gelden, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat we hetzelfde niveau van service en onderhoud handhaven voor al onze klanten, ongeacht hoe het voertuig wordt aangedreven [EV, hybride, benzine en diesel]. Ik maak me ook zorgen dat het tekort aan TechSafe EV-technici de overstap naar elektrische voertuigen kan belemmeren.”
Als dit probleem blijft bestaan, is een vertraging mogelijk in de aankoop van nieuwe EV’s na het huidige ICE-verbod in het Verenigd Koninkrijk voor 2030. “Daarom is het essentieel dat regeringen en industrieleiders erkennen dat investeren in goed opgeleid personeel net zo belangrijk is als investeren in de infrastructuur die nodig is om elektrische voertuigen te ondersteunen. Zonder goed voorbereide arbeidskrachten kunnen zelfs de meest ambitieuze plannen voor de invoering van elektrische voertuigen mislukken.”
“Om deze dreigende crisis aan te pakken, is een gecoördineerde inspanning nodig. Onderwijsinstellingen, autobedrijven en overheden moeten samenwerken om programma’s te ontwikkelen en te financieren die snel een nieuwe generatie EV-technici kunnen opleiden. Dit omvat het bijwerken van het curriculum om de nieuwste EV-technologieën op te nemen, het bieden van stimulansen voor studenten om een carrière op dit gebied na te streven en ervoor zorgen dat de huidige technici toegang hebben tot bijscholingsmogelijkheden.”