In een online persconferentie kondigde onderdelenfabrikant Valeo de komst aan van Canopy, een productlijn ruitenwisserbladen die 61 procent minder CO2-uitstoot geeft in vergelijking met zijn andere wisserbladen, gemeten over de gehele levenscyclus, terwijl ze dezelfde prestaties leveren.

De presentatie door vicevoorzitter strategische marketing, digitaal & innovatie bij Valeo, Marlène Carrias-Iked, viel niet geheel toevallig samen met de aanwezigheid van Valeo op de Rematec-vakbeurs voor de herfabricage-industrie in RAI Amsterdam. Hier stond Valeo’s ‘I Care 4 the Planet’-strategie centraal, die moet leiden tot een verminderde schadelijke impact van de automotive aftermarket op het milieu, iets waar Valeo zich al sinds 2010 sterk voor maakt.

Een belangrijke stap nam Valeo in 2021 met de beslissing zijn uitstoot in 2030 met 45 procent te willen verlagen in de gehele keten, dus inclusief de emissies van zijn toeleveranciers, ten opzichte van het niveau van 2019. Uiteindelijk wil Valeo in 2050 geheel CO2-neutraal opereren.

4R

Voor het bevorderen van circulariteit in de productie van zijn onderdelen gaat Valeo uit van de 4R’s: robustify, repair, remanufacture en recycle, ofwel: robuuster produceren, repareren, herfabriceren en hergebruiken. Allereerst wil Valeo de herfabricage van onderdelen versnellen. Nu al worden een miljoen onderdelen door Valeo in Europa gemaakt via herfabricage, voornamelijk airconditioningcompressoren, startgeneratoren en remklauwen. Valeo wil dat aantal verdubbeld zien in 2030.


Het rubber bestaat voor meer dan 80 procent uit natuurlijk, hernieuwbaar of gerecycled materiaal, met gebruik van zowel natuurlijk als synthetisch rubber.


Bovenop deze inspanningen op het gebied van herfabricage komen er door innovatie ook een aantal nieuwe producten op de markt, zoals de Canopy wisserbladen. Specifiek voor de productie hiervan, zo lichtte Marlène Carrias-Iked toe, bestaat het rubber al voor meer dan 80 procent uit natuurlijk, hernieuwbaar of gerecycled materiaal, met gebruik van zowel natuurlijk als synthetisch rubber. Carbon black wordt teruggewonnen uit afgewerkte autobanden, 15 procent van het staal is gerecycled en 50 procent van het plastic in de eindclips. Bovendien worden de wisserbladen van Canopy niet geleverd met een veelheid aan adaptors, maar met slechts één universele adaptor, wat de bevestiging vereenvoudigt en afval van overbodige adaptors vermindert.

Ook met de verpakking wordt op CO2-uitstoot bespaard. Zo bestaat de kartonnen verpakking voor 100 procent uit recycleerbaar karton en is die voor 90 procent gemaakt van gerecycleerd karton, een voorbeeld dat navolging zal vinden in de andere verpakkingen van Valeo: in 2024 wil Valeo al zijn verpakkingen van karton gemaakt zien en het gebruik van plastic geheel uitgeband hebben. Bovendien is de verpakking bedrukt met inkt op waterbasis.

Prijs

De vraag naar duurzamere wisserbladen is er al, stelde Marlène Carrias-Iked. Europees gezien is al meer dan 30 procent van de automobilisten bereid Canopy wisserbladen te kopen tegen een premiumprijs. In Nederland loopt dat zelfs op tot 45 procent. In Frankrijk is zelfs de helft van de berijders van een elektrische of hybride auto bereid Canopy wisserbladen te kopen. Zij zijn bereid de vijf tot zeven euro meer te betalen in vergelijking tot de reguliere wisserbladen van Valeo. De wisserbladen zijn vanaf september in heel Europa beschikbaar via de gebruikelijke kanalen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties