Tijdens een video-overleg constateerden werknemers van Valeo dat hun oud-collega gevoelige bedrijfsinformatie heeft meegenomen naar diens nieuwe werkgever, Nvidia. De betreffende software-ontwikkelaar toonde per ongeluk broncode die herkend werd door Valeo.

Begin 2021 besliste een opdrachtgever om lopende contracten met Valeo te vervangen door contracten met Nvidia. De betreffende software-ontwikkelaar werkte zo’n zes jaar voor Valeo en zag zijn kans schoon. Met 6GB aan code en tienduizenden bestanden, volgens de aanklacht, maakte hij de overstap naar Nvidia om daar voor dezelfde opdrachtgever aan de slag te gaan. Maar dan namens Nvidia in plaats van Valeo. Beide bedrijven ontwikkelen rijhulpsystemen en software voor autonoom rijden.

Meer dan een boete

De werknemer is inmiddels in Duitsland veroordeeld tot een boete van zo’n vijftien mille maar Valeo wil zelf van Nvidia ook een schadevergoeding. Daarnaast eist het dat de gelekte informatie niet gebruikt kan worden. Nvidia verdedigde zich onder meer met de stelling dat de data alleen voor deze werknemer toegankelijk was en dus niet bij anderen. Bovendien benadrukt het bedrijf geen interesse te hebben in code die Valeo ontwikkelde.

Saillant is hoe de zaak aan rollen kwam, want Valeo is een half jaar in het ongewisse geweest. Totdat de betreffende werknemer in een video-overleg broncode toonde die door aan het overleg deelnemend Valeo-personeel direct herkend werd. Screenshots toonden later zelfs een adresbalk met ‘valeodocs’ erin genoemd. Dat de code überhaupt te zien was kwam door een foutje: het bestand stond open en kwam in beeld na het minimaliseren van de presentatie.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties