De leden van FNV Metaal hebben met ruime meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao voor de Banden- en Wielenbranche. Een van de meest opvallende afspraken in het akkoord is de structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,14 procent.

Na een serie onderhandelingen, waarbij FNV Metaal samen met andere vakverenigingen op 13 februari een onderhandelingsresultaat bereikte met de werkgevers, hebben de leden tot 1 maart de tijd gehad om hun stem uit te brengen. Dit resulteerde in een duidelijke goedkeuring van het akkoord door de leden, een steun die ook werd gedeeld door de leden van andere vakbonden en werkgeversorganisatie VACO.

Gefaseerd ingevoerd

Het nieuwe cao-akkoord heeft een looptijd van 1 april 2024 tot en met 31 mei 2025, wat een periode van 15 maanden beslaat. Een van de meest opvallende afspraken in het akkoord is de structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,14 procent gedurende deze periode, wat neerkomt op een loonsverhoging van ruim 7,83 procent op jaarbasis. Deze loonsverhoging wordt gefaseerd ingevoerd, met onder andere een structurele verhoging van zestig euro en vervolgens 1,7 procent per 1 april 2024, gevolgd door verdere verhogingen van 2 procent in september 2024 en 3 procent in januari 2025.

5 mei doorbetaald vrij

Een andere opmerkelijke afspraak is dat 5 mei voortaan erkend zal worden als een doorbetaalde vrije dag. Daarnaast zal er gewerkt worden aan een verlofspaarregeling waarmee werknemers tot 100 weken verlof kunnen sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook is er overeengekomen dat leidinggevenden die tijdens bereikbaarheidsdiensten worden opgeroepen, deze gewerkte uren voortaan als overwerkuren zullen krijgen.

Geboorteverlof

Verder zal het aanvullend geboorteverlof worden aangevuld met een eenmalige uitkering van 250 euro bruto per kind, terwijl de afspraak over ontwikkelvouchers (125 opleidingsvouchers van 750 euro) wordt voortgezet en er gezamenlijk wordt gezocht naar manieren om het gebruik ervan te stimuleren. Daarnaast zullen vakbonden en werkgevers een gezamenlijke campagne opzetten om veilig en gezond werken te bevorderen en de werkdruk te verminderen.

Er vallen zo’n 7000 mensen onder de cao Banden en Wielen. Zij werken voornamelijk bij bedrijven zoals Euromaster en Kwik-fit.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties