De recyclingbijdrage voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens gaat per 1 januari 2022 van 30 euro naar 25 euro. De daling van 5 euro is mogelijk dankzij de invoering van de algemeen verbindend verklaring.
Dat maken branchevereniging RAI Vereniging en ARN, in Nederland verantwoordelijk voor de recycling van afgedankte auto’s, bekend. Sinds 1 mei van dit jaar geldt de recyclingbijdrage voor alle personen- en lichte bedrijfswagens die een Nederlands kenteken krijgen. De recyclingbijdrage geldt daarmee ook voor de jaarlijks meer dan 200.000 uit het buitenland geïmporteerde auto’s en lichte bedrijfswagens. Hierdoor kan de bijdrage per voertuig omlaag.
Lithium-ionbatterijen
Tevens gaan de beheerbijdragen die deelnemende importeurs aan ARN betalen voor de inzameling en recycling van lithium-ionbatterijen van hybride en volledig elektrische auto’s verder omlaag. De daling bedraagt circa 50 procent, afhankelijk van het gewicht van de batterij. De belangrijkste reden is dat de gemiddelde levensduur van een batterij op basis van de huidige inzichten langer is dan verwacht. Er komen daardoor minder en later aandrijfbatterijen terug voor recycling dan waarmee eerder rekening is gehouden. Dat betekent dat de kosten voor inzameling en recycling pas veel later worden gemaakt. Bovendien nemen over deze langere periode de recyclingkosten naar verwachting af door technologische ontwikkelingen en schaalvergroting.
Recyclingbijdragen
De bijdragen voor lithium-ionstartaccu’s en -aandrijfbatterijen zijn in 2022 (inclusief btw):
- 3 euro voor batterijen tot 5 kilogram
- 5 euro voor batterijen tussen 5 en 15 kilogram (48V-categorie)
- 8 euro voor accu’s van 15 tot 25 kilogram
- 25 euro voor accu’s van 25 tot 100 kilogram
- 45 euro voor accu’s van 100 tot 350 kilogram
- 55 euro voor accu’s van 350 tot 600 kilogram
- 65 euro voor accu’s van 600 tot 900 kilogram