Aandeel Tesla lager ondanks recordproductie

Ondanks een recordproductie van bijna duizend auto’s per dag daalde het aandeel Tesla woensdag 2 januari met 6,8 procent. De totale productie bleef immers een paar duizend auto’s achter bij wat analisten hadden verwacht.

Uiteindelijk groeide de productie van Tesla in het vierde kwartaal van 2018 tot 86.555 voertuigen, wat 8 procent meer was dan het vorige record in het derde kwartaal van 2018. In totaal kwamen er in 2018 245.240 voertuigen uit de fabriek in Fremont, Californië. Dat is minder dan de helft dan de half miljoen auto’s die topman Elon Musk een aantal jaren als doel stelde voor 2018.

Vraag

Bij de bekendmaking van de productiecijfers over het vierde kwartaal liet Tesla tevens weten dat alle modellen in de VS tweeduizend dollar goedkoper zullen worden. Daarmee worden Amerikaanse autokopers gecompenseerd voor een verlaging van de Amerikaanse subsidie op de aanschaf van een elektrische auto van 7500 naar 3750 dollar. Ook het nieuws van de prijsverlaging werd zorgwekkend ontvangen, omdat het vragen oproept over de vraag naar Tesla’s en de winstgevendheid van de autofabrikant.

Export

De Model 3, wat de volumemaker moet worden van Tesla, is in 2018 aanvankelijk alleen in de duurdere versies geproduceerd voor de Amerikaanse markt. De Model 3 komt vanaf februari 2019 ook in Europa en China op de markt. Andere markten zullen later in het jaar volgen. De productiecijfers van de Model 3 vielen daarom zo tegen, omdat Tesla verschillende noodgrepen heeft toegepast om de productie op te kunnen krikken. Wat de winstgevendheid betreft weten we 5 februari meer. Dan publiceert Tesla de financiële resultaten over het vierde kwartaal.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters