Aanhouding na oplichting met verkoop auto’s

Een 27-jarige man uit Venlo is eerder deze maand door de politie opgepakt op verdenking van oplichting via de verkoopsite Marktplaats. De man deed zich onder meer voor als verkoper van autobedrijf Otten uit Hoogeveen.

Ook andere autobedrijven gaven aan de dupe te zijn van een oplichter, waaronder de Mengelers Groep in Limburg. Er zijn in totaal 25 aangiftes gedaan: vier aangiftes van identiteitsfraude door autobedrijven en 21 aangiftes van oplichting.

Aanbetaling

Via Marktplaats werden gebruikte auto’s voor relatief weinig geld te koop aangeboden. Als geïnteresseerde autokopers reageerden, kon dit uitsluitend via Whatsapp. De schijn werd gewekt dat autobedrijven de wagens te koop aanboden. Bij twijfel over de afstand om de auto te halen, bood de verkopende partij aan ze thuis te komen brengen Een aantal mensen deed de aanbetaling, die sterk werd aangeraden “omdat er meer gegadigden zijn.” Daarna bleken de telefoonnummers in de advertentie niet meer bereikbaar. Gedupeerden wendden zich vervolgens tot de betreffende autobedrijven.

Waarschuwing

Autobedrijf Otten (foto) werd de afgelopen tijd gebeld door meerdere gedupeerden. Sommigen zouden voor meer dan tweeduizend euro zijn opgelicht. Het bedrijf deed aangifte en plaatste op zijn website tips om oplichting te voorkomen: ‘Kijk of de auto ook wordt aangeboden op de website van het bedrijf’ en ‘Maak nooit van te voren geld over om een auto voor jou te reserveren. Geen enkel respecterend autobedrijf zal hierom vragen.’

Vergelijkbare praktijken

In de periode dat het bedrog speelde, zijn tientallen meldingen bij de politie binnengekomen. Medewerkers van Otten zijn blij dat een verdachte is aangehouden. Volgens de politie zijn autobedrijven op verschillende plekken in Nederland de dupe geworden van vergelijkbare praktijken. Het onderzoek in deze zaak is nog niet afgerond.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *