Acea wil 20 procent CO2-reductie in 2021-2030

De Europese koepelorganisatie van autofabrikanten Acea stelt zichzelf ten doel om te komen tot 20 procent CO2-reductie voor personenwagens in de periode 2021-2030. “Dat is een flinke reductie”, stelt Acea-president, teven Daimler-topman Dieter Zetsche tijdens de IAA in Frankfurt.

“Het is ook in lijn met wat wordt verwacht van andere industriesectoren, zowel als de Europese klimaat- en energiedoelen en het wereldwijde klimaatakkoord van Parijs.” De nieuw doelstelling van 20 procent reductie in CO2-uitstoot moet de motor worden achter de toenemende verkoop van batterij-elektrische auto’s. Ook moet het de beschikbaarheid van laadinfrastructuur voor voertuigen op alternatieve brandstoffen vergroten. Want Zetsche stelt vast dat de markt de elektrisch oplaadbare auto nog niet snel genoeg accepteert. “En dat komt niet door een gebrek aan beschikbaarheid of keuze.”

1,2 procent = EV

De laatste Acea-cijfers laten zien dat in de eerste helft van 2017 slechts 1,2 procent van de autoverkopen van de kant van elektrisch oplaadbare auto’s kwam. Het is dus van groot belang dat alle EU-lidstaten werk maken van hun investeringen in de benodigde laadinfrastructuur. Net als Porsche is Zetsche van mening dat diesel een noodzakelijke tussenstop blijft op weg naar elektrische mobiliteit. “De laatste generatie dieselvoertuigen is zeer effectief voor het bereiken van klimaatdoelstellingen op de korte termijn. Ze stoten nu eenmaal 15 tot 20 procent minder CO2 uit dan vergelijkbare benzineauto’s.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters