Autofabrikanten op tilt door wachtrij bij WLTP

Met name Duitse autofabrikanten zitten met de handen in het haar. Ze kunnen zowel hun nog te produceren als reeds geproduceerde auto’s niet uitleveren aan de klant. De reden: een lange wachtrij bij de afwikkeling van de WLTP-test.

Deze opvolger van de vroegere NEDC-cyclus is flink strenger om bij nieuwe auto’s het  officiële brandstofverbruik en de emissies te bepalen. De testritten komen beter overeen met de dagelijkse rijpraktijk. Daarnaast zijn slimme afplak- en andere foefjes, om in het laboratorium op lage waarden uit te komen, verleden tijd.

Testprocedure

De officiële afspraak in Europa is dat tussen 1 september 2017 en 1 september 2018 stapsgewijs alle nieuw geproduceerde auto’s overgaan op de WLTP-test. Volgens de Süddeutsche Zeitung staan echter momenteel meer dan vijfhonderd typegoedkeuringen in de wacht. De testcentra zitten namelijk overvol. Er is momenteel onvoldoende capaciteit om een snelle afwikkeling van de testprocedures – met name die op de weg – te verwezenlijken. Daar komt de vakantieperiode nog eens bij. Vooral Volkswagen en Audi hebben hier een probleem, stelt de altijd goed geïnformeerde krant. Maar ook bij Mercedes en BMW komen er modellen aan die moeten aanschuiven in de WLTP-wachtrij. Gehuurde terreinen waar hagelnieuwe auto’s staan te wachten doen herinneren aan oude tijden – maar hebben nu een geheel andere achtergrond.

Vergrootglas

Duitse autofabrikanten hebben afgesproken om de nieuwe WLTP-testen in eigen land te laten uitvoeren. Zo hopen ze eventuele discussies over wel of niet betrouwbare typegoedkeuringen te voorkomen. De voertuigproducenten erkennen sinds dieselgate in eigen land onder het vergrootglas te liggen. Daarom zou het afwikkelen van de testcyclus in eigen land een honderd procent betrouwbare toelating moeten garanderen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen