Bandenbranche zucht onder ziekteverzuim

Na ruim vijf maanden van afwezigheid brengt bandenbrancheorganisatie VACO opnieuw een coronamonitor uit. Daaruit blijkt dat vooral oplopend ziekteverzuim en een beperkte beschikbaarheid van banden en wielen de branche parten spelen.

VACO heeft besloten opnieuw de peilstok in de branche te steken nadat er vanuit de achterban “schrikbarende geluiden” kwamen als gevolg van het hoog oplopende aantal coronabesmettingen met de omikronvariant.

De factor die de meeste impact op de VACO-leden heeft, is dan ook ‘meer verzuim’. 61 procent ervaart meer verzuim door quarantaine, 56 procent wordt geconfronteerd met zieke medewerkers. Branchemanager Edwin Brinksma: “We hebben zelfs hier en daar berichten gehoord van bedrijven die een filiaal of vestiging hebben moeten sluiten, omdat er te weinig medewerkers beschikbaar waren. Als een heel filiaal besmet is, heb je geen andere keus. En dan mogen we nog van geluk spreken dat dit gebeurt in een voor de bandenbranche rustige tijd. Als dit was gebeurd in november, met heel veel sneeuw, dan was het leed niet te overzien geweest. Noem het een geluk bij een ongeluk.”

Beschikbaarheid

Ook de problemen met beschikbaarheid en levertijden van banden en wielen zijn weer toegenomen. Edwin Brinksma: “In alle segmenten zien we dat de levertijd nog verder toegenomen is. In algemene zin zien we dat de prijzen voor het containertransport nog altijd heel hoog zijn. Die zijn de laatste maanden wel 10 procent gedaald, maar we zitten nog altijd 80 procent hoger dan rond dezelfde tijd vorig jaar.”

Naweeën

De hogere transportkosten vertalen zich uiteindelijk in hogere prijzen voor de consument. Edwin Brinksma: “Ook grondstofprijzen gaan omhoog, waardoor producten duurder worden. Het zijn effecten waarvan we nog wel langere tijd de naweeën zullen ondervinden. Er komen dan wel steeds meer versoepelingen, maar voor ondernemend Nederland is de coronacrisis nog lang niet voorbij. Sommige ondernemers zullen loonsteun moeten terugbetalen. Er moet uitgestelde belasting betaald worden… Dus we zijn er nog niet.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3518 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.