BMW belooft terugname dieselauto’s

Nu bij onze oosterburen de verkoop van dieselauto’s steeds sterker onder druk staat, wordt de industrie creatief – zoals BMW.

bmw-dieselPlannen van steden om hun centra dieselvrij te maken, zijn voor autofabrikanten reden zich zorgen te maken. Er staan immers nog heel wat nieuwe diesels bij de dealer en/of in de productieplanning. Ook toeleveranciers voelen dat.

Creatieve oplossing

BMW komt met een creatieve oplossing. Afgelopen weekeinde publiceerde de fabrikant in diverse kranten een advertentie met daarin een teruggavebelofte – Rücknahmeversprechen. Wie een nieuwe BMW met dieselmotor koopt, kan deze teruggeven aan de dealer wanneer het bestuur van de stad waarin hij of zij woont de diesel uit het straatbeeld gaat weren. BMW belooft hen een ander, vergelijkbaar voertuig.  “We willen dat onze klanten de voor hen beste aandrijfvorm kiezen, zonder dat ze onzeker hoeven te worden van de huidige discussie”, zegt marketingdirecteur Peter van Binsbergen van BMW Duitsland. De actie wordt komende donderdag van kracht. Er zijn overigens wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo geldt de regeling uitsluitend voor leaseklanten. Verder is er een grens van honderd kilometer gesteld: wie verder van zijn werk of familie woont, kan geen aanspraak maken op de regeling.

Euro 6d

Het risico dat BMW daadwerkelijk loopt met zijn actie lijkt overigens te overzien. De nieuwste voertuigen van het merk voldoen immers aan de Euro 6d-norm, die is vrijgesteld van stedelijke inrijverboden. En bij de Euro 6-modellen zal het nog geruime tijd duren: een regeling in Stuttgart voor diesels met voorganger Euro 5 mag niet eerder dan september 2019 van kracht worden. In Duitsland is momenteel een op de drie voertuigen uitgerust met een dieselmotor.

Nissan

Een primeur heeft BMW trouwens niet. Sinds enkele maanden biedt Nissan in Duitsland een soortgelijke regeling voor kopers van de Qashqai en X-Trail op diesel. Klanten moeten echter vijfhonderd euro extra betalen voor de garantie dat Nissan het voertuig inneemt – tegen de dan geldende prijs. Ook moet het inrijverbod meer dan dertig dagen per jaar van kracht zijn. Ook Peugeot Duitsland biedt kopers en leasers van een euro 6-diesel een omruilgarantie. Krijgen zij na de aanschaf van hun diesel te maken met een inrijverbod, dan mogen zij hun auto kosteloos omruilen voor een Puretech-benzinevariant.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1824 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen