Column: Het belang van EV-formules

Deze conceptenspecial vroegen we conceptgevers om visie op de nabije toekomst. Een toekomst waarin dealernetwerken met onrust kampen en verder inkrimpen. Waar nieuwe automerken op de markt komen met volledig elektrische modellen. Waar bestaande merken de switch dan toch maken naar elektrisch, soms zelf het einde van de verbrandingsmotor concreet voorspellen.

Zo veel formules, zo veel smaken, uiteraard. Er begint wel wat te schuiven. Natuurlijk is er het besef en het vertrouwen dat ons wagenpark, met een gemiddelde leeftijd van tienplus, nog wel even blijft leunen op die verbrandingsmotor. Zeker als je een focus hebt op die oudere bouwjaren. 

Genoeg formules willen daar niet op wachten en zinnen op het opbouwen van kennis en ervaring in hun netwerk. Nu zijn de aantallen nog beperkt en is er tijd om de techniek onder de knie te krijgen. Meegroeien met een groeimarkt. Zie het maar eens onder de knie te krijgen als het straks gemeengoed is. 

De groep die hun zaakjes voor elkaar heeft, qua training, uitrusting en marketing, krijgt nu steeds meer gezelschap in de markt. Steeds meer formules werken achter de schermen aan hun antwoord op deze materie. Of is niet de vraag, wanneer ze lanceren wel.

Ook de groep die niets roept is binnenskamers ongetwijfeld de elektrische koers aan het uittekenen. Soms nog in potlood, soms al redelijk concreet. De groep formulelozen die zich aan het oriënteren is op waar ze kunnen en willen aanhaken heeft een extra selectiecriterium te overwegen. Welke kennis heb ik, waar heb ik behoefte aan en waar voel ik me thuis?

De reacties laten nog iets zien. Hoe de markt er ook uit ziet in 2025, één ding is voor velen duidelijk: het aantal formuledeelnemers groeit ten opzichte van nu. Ook voor het eigen netwerk is door velen een groeiverwachting afgegeven.

Voor een deel omdat de importeurs maar aan de boom, die het eigen dealernetwerk is, blijven rammelen om het nodige hard naar de beneden te laten komen. Die groep is zeker welkom bij de conceptgevers. Maar ook die verstokte universeel die bewust onafhankelijk is ziet steeds vaker de toegevoegde waarde van het ‘grote geheel’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *