ING: 310.000 nieuwe auto’s in 2022

Het Economisch Bureau van ING heeft zijn verwachting voor de nieuwverkopen voor 2022 naar beneden bijgesteld tot 310.000. Daarmee zou 2022 op een min van 4 procent uitkomen ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit een nieuw sectorrapport van ING. In januari ging ING nog uit van een nieuwverkoop van 370.000 auto’s; brancheverenigingen RAI en Bovag zelfs van 390.000 auto’s. Aumacon stelde zich wat bescheidener op, maar ging ook van een aanvankelijke prognose van 365.000 in april omlaag naar 315.000 voertuigen.

Historisch

Dat de nieuwverkopen uitkomen op het laagste niveau sinds 1967 komt volgens ING door nieuwe leveringsverstoringen als gevolg van de oorlog in Oekraïne bij onder andere VW en BMW (kabelbomen), lockdowns in China en beperkte beschikbaarheid van specifieke chips.

Onderhoud

ING ziet wel dat de werkplaats profiteert van het feit dat het weer drukker wordt op de weg. Na 18 procent minder kilometers door personenauto’s in 2020 (-16 procent in alleen Nederland) werd het in 2021 weer iets drukker op de wegen.

Lease

Met blijvend gedeeltelijk thuiswerken is de leasevloot bij veel bedrijven tegen het licht gehouden, maar tegelijkertijd is de auto van de zaak in een zeer krappe arbeidsmarkt ook nog steeds een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Veel leaseauto’s blijven door lagere kilometrages en lange levertijden langer blijven doorrijden, maar de terugval van het zakelijke wagenpark is in 2021 weer goed gemaakt. Leasemaatschappijen hebben ook nog veel orders uitstaan. Ook private lease blijft mede door overstap van zakelijk naar private lease doorgroeien.

Elektrisch

ING ziet ook dat de verkoop van elektrische auto’s in Nederland na een aanvankelijk snelle groei nu een groeivertraging doormaakt. Met name Duitsland maakt nu inhaalslagen. Voor 2022 verwacht ING dat het aandeel geleverde volledig elektirsche auto’s rond de 22 procent (68.200 voertuigen) zal uitkomen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3497 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.