‘Sanering universele markt is aanstaande’

Het Nederlandse wagenpark zal in de jaren tot 2030 substantiële veranderingen ondergaan, die niet per definitie slecht hoeven uit te pakken voor het autobedrijf. Ze vereisen wel dat het autobedrijf daarop inspeelt. “Ondernemers zullen goed op hun winkel moeten passen en het is waarschijnlijk dat er wel een sanering aan de onderkant van de universele markt zit aan te komen.”

Dat is één van de conclusies uit het rapport ‘Prognose Wagenpark 2030’ dat onlangs werd gepresenteerd door kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders, in samenwerking met onderzoeksbureau Trend-Rx. Het rapport schetst, voorzien van vele grafieken en tabellen, de ontwikkeling van het wagenpark in Nederland en wat dit betekent voor het rendement van autobedrijven, zowel dealer als universeel.

Positief

De belangrijkste positieve ontwikkeling is wel dat het wagenpark nog altijd toeneemt. Ric van Vugt, naast Arno Onink co-auteur van het rapport: “Allereerst zien we dat de bevolking in Nederland nog altijd toeneemt. Verder is er een toename van het aantal huishoudens, vooral van één- en tweepersoonshuishoudens. Die willen toch nog steeds veelal een auto hebben. En je ziet dat ouderen, 65-plussers steeds langer blijven doorrijden.”

Kanttekeningen

Het rapport plaatst de nodige kanttekeningen bij dit positieve verhaal. Ric van Vugt: “Het wagenpark verzakelijkt. Dat is één. Werden vroeger nogal wat auto’s aan de particulier verkocht, tegenwoordig is dat echt marginaal. En wat er nog aan particulieren wordt afgeleverd, is vaak private lease. Dus autobedrijven krijgen veel meer met sturende partijen als leasemaatschappijen te maken in plaats van met autobezitters die zelf beslissen over onderhoud en reparatie. Daarnaast is de elektrificatie van het wagenpark van invloed. Nu is de onderhoudsbehoefte van de elektrische auto nog niet heel veel minder dan van de brandstofauto, maar de verwachting is wel dat de onderhoudsbehoefte van elektrische auto’s terug gaat lopen. Daar komt nog bovenop dat het aantal apk-keuringen als gevolg van elektrificatie gigantisch gaat afnemen, omdat het apk-regime voor een elektrische auto anders is dan voor bijvoorbeeld een dieselauto.”

Twee versies

Het rapport is beschikbaar in twee versies: één voor de retail en één voor de verzekeringsmarkt. Ric van Vugt: “De eerste drie hoofdstukken van beide versies zijn gelijk. Vervolgens gaat het rapport voor verzekeraars meer in op bijvoorbeeld de verschuiving van casco- naar WA-verzekering en de opkomst van de directe verzekering, terwijl het retailrapport meer gaat over ontwikkelingen met betrekking tot onderhoud en reparatie.”

Bestel het digitale rapport voor de retail, of voor de verzekeringsmarkt. Bij aankoop van het rapport is de mogelijkheid van een persoonlijk, (online) klankbordsessie met de makers inbegrepen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.