‘VVV-Venlo heeft hier een eigen wisselbeker’

Henk Heerkens is een golfer, maar niet per definitie een voetballer. Toch weet hij deze twee sporten al sinds vier jaar uiterst succesvol te mixen met elkaar. De ontstane discipline heet voetgolf en wordt gespeeld op het voormalig Floriadeterrein in Venlo. “Dan kom je thuis en deel je je vrouw mede dat je wilt investeren in voetgolf. Dat heeft wel wat uitleg nodig.”

Aan de rand van zijn ‘groene oase’ – het is een zonovergoten dag – vertelt Henk over het ontstaan van zijn toch ietwat ongewone liefhebberij, een voetgolfbaan in het Venlose. “De aanleiding om hiermee te starten was verre van plezierig. Ruim anderhalf jaar stond ons leven op de kop omdat mijn vrouw en zoon Joop ernstig ziek waren. Ze werkten beiden mee in de zaak, maar van werken kwam het bij mij bijna niet meer. Het lukte niet om het bedrijf te runnen zoals dat moest en om er van te kunnen eten en leven.”

Tienerzonen

“Op een goed moment zat ik buiten bij het ziekenhuis met Joop te praten. Zijn vooruitzichten zagen er niet goed uit en dus zei ik dat als hij beter was, we samen nog één kunstje zouden flikken. Joop wérd beter en ik hield mijn woord: ik zou een voetgolfbaan beginnen! Maar goed, dan kom je thuis en deel je aan je vrouw mede dat je wilt investeren in voetgolf. Dat heeft wel wat uitleg nodig, dat zal je begrijpen. Ik had me er volledig over ingelezen en inmiddels had ik veel informatie vergaard. De knoop werd doorgehakt en daar hebben wij geen seconde spijt van gehad. Inmiddels is het voetgolf bijna een dagtaak geworden. Laat ik het zo zeggen, het is 70/30: 70 procent voetgolf en 30 procent auto’s.” Inmiddels krijgen Henk, zakenpartner Rob Bouten en Joop – die inspringt bij drukte – jaarlijks zo’n 6000 mensen over de grasmat. “Zojuist kregen we weer een reservering: vijftig man voor een bedrijfsuitje met bbq. Echt, je wilt niet weten hoe populair de sport voetgolf is! Tussen de tachtig en honderdtwintig man op een dag is wel de max. Daar komt bij, hier staat kwaliteit voor kwantiteit. Feitelijk is het heel simpel: mensen melden zich aan, wij leggen de spelregels uit – feitelijk dezelfde als bij golf – en dan lopen Rob, Joop of ik mee de baan op voor de laatste aanwijzingen. En het mooie is, de mensen die hier eenmaal 18 holes hebben gelopen, hebben allemaal een smile van oor tot oor. Op één categorie na: dat zijn de tienerzonen die van papa verliezen…”

Dutch Open

“Voetgolf is een combinatie van een onderdeel uit de voetbalsport, namelijk traptechniek en het baaninzicht van golf, oftewel coursemanagement. De spelregels van golf zijn hoofdzakelijk van toepassing bij voetgolf. Op alle 18 holes wordt afgetrapt vanaf een blauwe kunststof grasmat. Het is dus de bedoeling om in zo weinig mogelijk trappen de bal vanaf de kunststof grasmat in de hole te krijgen. Bij ons ligt het baanrecord momenteel op 48, ga daar maar eens aan staan! Op talloze gelegenheden in Nederland wordt voetgolf gespeeld. De meeste voetgolfbanen zijn te vinden op officiële golfbanen die daarvoor tijdelijk ingericht worden. Alleen is een golfbaan aangelegd voor golfers en deze voldoet dus niet echt voor voetgolfers. Er zijn dan ook veel aanpassingen nodig geweest om voetgolf af te stemmen op en voor voetballers van elk niveau, maar wel zo dat de beleving, spelvormen en regels uit de golfsport feilloos geïntegreerd zijn in deze vorm van recreatie.  

‘Iedereen heeft hier een smile van oor tot oor. Behalve tienerzonen die van papa verliezen.’

  Voetgolf International heeft 18 holes gerealiseerd op een prachtig 4 hectare groot natuurpark met een eigen clubhuis. Jazeker, er kan het hele jaar door gespeeld worden. Het is een simpel verhaal, maar wel een succesverhaal. Er zijn hier intussen ook al aardig wat profclubs geweest. VVV-Venlo, de voetbalclub die hier vandaag een beetje ontspant, heeft zelfs een eigen wisselbeker! Daarnaast zijn we een heuse bedrijvencompetitie gestart waarbij het er zeer fanatiek aan toe gaat. En eind augustus krijgen we hier de eerste Dutch Open in Nederland, we zijn dus de eerste baan in Nederland die hiervoor goedgekeurd is. Het is een Europese baan nu, en in Nederland de enige. Dat geloof je toch niet? Weet je wat het is, bij ons hoef je niks. Ik wilde ook af van dat elitaire, het moet laagdrempelig zijn. En dat zijn wij hier!” Zie voor meer informatie: www.voetgolfinternational.nl

BINNEN KANTOORUREN Henk Heerkens is al sinds 1976 werkzaam in de automotive branche, hij begon bij garage Van Roosmalen als showroomverkoper. Heerkens International BV is al ruim 33 jaar het bedrijf van waaruit waar Henk Heerkens auto’s taxeert en inkoopt. Bovendien werkt hij voor de firma Johan Meure. Het afgelopen jaar heeft hij zo’n 160 auto’s opgehaald en zorgde dan voor de vrijwaring en de betaling.

Mike Raanhuis

Mike Tekst & Beeld schrijft, interviewt en fotografeert. Het portfolio is breed en diep, van portret tot reisreportage en bedrijfsprofiel. Voor Aftersales Magazine is hij het gezicht achter de rubriek 'Buiten Kantooruren'.

Van Mike Raanhuis zijn er nog 66 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Mike Raanhuis