VW-ingenieur Hatz op borgtocht vrij

Wolfgang Hatz, een hooggeplaatste ingenieur die heeft gewerkt voor Audi, Volkswagen en Porsche, is op borgtocht vrijgelaten. Hatz zat vast voor zijn betrokkenheid bij het Volkswagen dieselschandaal

hatzDat schrijft de Financial Times op woensdag 27 juni. De krant haalt een statement aan van het gerechtshof in München. Hierin wordt gesteld dat Hatz verdachte blijft en het land niet mag verlaten. Hatz zat negen maanden in hechtenis en moest drie miljoen euro borg betalen voor zijn invrijheidstelling. Tegen Hatz was overigens geen concrete aanklacht geformuleerd. Hatz heeft altijd elke betrokkenheid bij het emissieschandaal ontkend, net als voormalig topman Martin Winterkorn. Hatz was een naaste medewerker van Winterkorn, die dit jaar door de Amerikaanse rechtbank in staat van beschuldiging is gesteld.

Gevaar

Hatz is bij zijn voorlopige invrijheidstelling verboden om met andere betrokkenen te praten over het dieselschandaal. Volgens het statement van het gerechtshof bestaat nog altijd het gevaar dat Hatz het onderzoek naar de affaire tegenwerkt. Hatz werkte onder meer als chef-ingenieur voor Volkswagen van 2007 tot 2011, en als chef onderzoek en ontwikkeling van Porsche van 2011 tot aan zijn terugtreden in mei 2016. Vanaf 2006 kregen ingenieurs van Volkswagen de opdracht om ervoor te zorgen dat auto’s van Volkswagen voldeden aan de steeds strenger wordende Amerikaanse uitstooteisen. Daarbij is de software illegaal aangepast, zodat deze in testsituaties gunstiger uitstootwaarden liet zien dan tijdens werkelijk gebruik.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3681 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters