WeWash wast 200 auto’s per uur

Aan de Transistorstraat in Almere is sinds enkele maanden WeWash gevestigd, een megawasstraat, met niet één, maar twee kettingbanen. Per uur kunnen hier tot 250 auto’s gewassen worden, al houdt ondernemer Fred Komen het op 200. “Dan draai ik het lekkerst. 250 is voor de wind, bergaf, als je begrijpt wat ik bedoel.”

200 of 250, het is sowieso een zeer respectabel aantal en er is, met een lengte van 70 meter, dan ook niet bezuinigd op wat Dico Carwash kon leveren. Fred Komen: “Als je het water en de chemie de tijd geeft, is het resultaat ook beter. Ik kan wel in 50 of in 30 meter een auto wassen. Ook kan ik de snelheid van de kettingbaan opvoeren, maar dat weiger ik. Ik wil kwaliteit leveren.”

Een dergelijke investering (er zijn ook nog vijftig stofzuigplekken) kan alleen uit als de locatie top is, en daar heeft Fred Komen, in samenspraak met Dico, dan ook goed naar gekeken. Jeroen Visser, directeur en mede-eigenaar van Dico Carwash: “Autowassen is impulsief. Alleen de mensen die op zaterdag wassen, komen gepland. De anderen komen omdat ze toevallig langs de carwash rijden. De carwash ligt aan de Hogering, de ring om Almere heen. Daar komen per dag zo’n 35.000 auto’s langs. Bovendien wordt aan de andere kant van de ring een nieuwe woonwijk gebouwd, dus potentie heeft de locatie zeker.”

Mede dankzij de actieperiode, die loopt tot eind september, gedurende welke klanten het beste wasprogramma van achttien euro voor zes euro kunnen kopen, is het nu al lekker druk. Jeroen Visser: “Het is enorm druk. Ik zit al twintig jaar in het vak, maar zoals bij deze opening heb ik het nog niet eerder gezien.”

Fred Komen: “We hebben soms al beide wasstraten open, dus ik ben dik tevreden, nu al. Bovendien, als mensen tevreden zijn, gaan ze niet zomaar naar een ander toe. Er is hier in Almere ook nauwelijks concurrentie, niet van carwashes die kunnen leveren wat wij leveren.”

De nieuwe carwash in Almere aan de Hogering, opgetrokken uit duurzaam elektrolytisch gepolijst rvs. (foto boven: Het overdekte stofzuigerplein. In totaal heeft WeWash binnen en buiten vijftig stofzuigplekken.)

Duurzaam

Niet alleen wilde Fred Komen een top of the bill wasstraat, hij moest ook duurzaam zijn. Jeroen Visser: “De carwash is voorzien van een groot, ondergronds waterrecyclingssysteem. Daarmee wordt 90 tot 95 procent van het water hergebruikt. Daarnaast hebben we alle motoren uitgerust met frequentie-omvormers. Afhankelijk van de weerstand die ze ontmoeten, draaien ze harder of minder hard. Ze verbruiken dus nooit meer stroom dan noodzakelijk. Het hele dak ligt vol zonnepanelen. Daarmee wordt voor een groot deel in de benodigde energie voorzien. Alle verlichting is led. Er is geen gloeilamp of tl-buis te vinden. En de hele wasstraat is uitgevoerd in elektrolytisch gepolijst roestvast staal. Dat staat er in principe voor eeuwig, dus dat is ook best duurzaam.”

Een project als dit zet je niet in je eentje op. Fred Komen: “Voor het projectmanagement hebben we heel veel gehad aan bureau Xtensief. Ze hebben de hele bouw begeleid: offertes nakijken, de planning gemaakt, zorgen dat alles op tijd gebeurt, kwaliteitscontroles… Als ik weer ga bouwen, doe ik het weer met hen. Voortreffelijk!”

De wasstraat zelf is geheel geautomatiseerd. Het personeel is er voornamelijk om de klanten de weg te wijzen en te zorgen dat de machines hun werk kunnen doen. Jeroen Visser: “Insecten verwijderen, of velgen inspuiten gebeurt allemaal geautomatiseerd in de wasstraat. Als een wasstraat dat binnen 70 meter nog niet kan, dan weet ik het ook niet meer.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *