WLTP wordt in heel Europa gevoeld

Er zijn in de eerste acht maanden van 2018 in de Europese Unie 6,1 procent meer nieuwe personenwagens geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. In Nederland bedroeg de stijging zelfs een bovengemiddelde 14,9 procent.

Dat blijkt uit recente cijfers van de koepelorganisatie Acea. Vooral de traditioneel rustige augustusmaand was dit jaar vanwege de effectuering van de WLTP-testcyclus per 1 september een topmaand. Het aantal registraties in augustus 2018 was over heel Europa gemeten 31,2 procent hoger dan in augustus 2017.

Nederland

Ook in Nederland werd de invloed van de invoering van WLTP gevoeld. In juli steeg het aantal registraties met 11,8 procent ten opzichte van juli 2017, in augustus bedroeg de stijging maar liefst 42,1 procent. In totaal werden er in Nederland in de eerste acht maanden van 2018 330.471 nieuwe personenwagens geregistreerd, een plus van 14,9 procent ten opzichte van 2017.

Big five

Alle Europese landen lieten in augustus een plus zien ten aanzien van het aantal registraties. Een uitzondering is Zweden, waar het aantal registraties met 17,5 procent afnam. Zweden kende in juli al een dip van 49,4 procent. Een en ander is het gevolg van een bonus-malussysteem dat in Zweden op 1 juli van kracht werd. Van de vijf grote Europese markten (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) delen alleen Italië (-0,1 procent) en het VK (-4,2 procent) niet in de stijging van het aantal registraties over de eerste acht maanden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3056 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters