ABS Westland wint Dave Bebelaar Award 2019

Schadeherstelbedrijf ABS Westland heeft de Dave Bebelaar Award 2019 voor duurzaam ondernemen gewonnen. Pand, proces en producten zijn zo ‘groen’ mogelijk ingericht.

Dirk van der Schans, Bruce Schouten en Wim Drost (van BASF) kregen de prijs overhandigd door Nelleke Leijnse, weduwe van oud-ARN-directeur Dave Bebelaar. Dat gebeurde gisteravond tijdens de zomerbarbecue van organisator Duurzaam Repareren.

Energiebesparing

ABS Westland is merk-erkend hersteller voor Opel, Peugeot en Mazda. Bij één grote verbouwing is het bedrijf losgekoppeld van het aardgasnet. Het pand en de zestien meter lange spuitcabine worden nu verwarmd met twee biomassaketels. Die draaien op de nieuwste apparatuur van Wim de Vos Spuitcabines en Luchttechniek, resulterend in een energiebesparing van 35 procent. Verder is geïnvesteerd in twee one-stop-cabines voor kleine reparaties. Er wordt niet gestookt: de reparatieplek is luchtdrogend of gebeurt via infrarood. De verlichting van de werkplaats is uitgevoerd in led en er is voorzien in drie lichtstraten. Op het dak zijn 260 zonnepanelen geïnstalleerd. Daardoor is het bedrijf zelfvoorzienend in elektriciteit en bespaart het 26.000 kilo CO2. ABS Westland gebruikt de Eco-Balance laklijn van BASF. Een deel van de fossiele grondstoffen in het productienetwerk is vervangen door hernieuwbare grondstoffen.    

Dubbeldam

De award wordt toegekend aan bedrijven met het meest aansprekende initiatief of de meest aansprekende ontwikkeling op gebied van duurzaamheid in de automotive branche. De winnaar ontvangt behalve eeuwige roem ook een glazen bokaal en een bedrag van vijftienhonderd euro, naar eigen inzicht te besteden aan een maatschappelijk doel. Vorig jaar was de award voor de Dubbeldam Groep.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †