Airbagdiefstal: stroom op hek helpt niet

Bij twee autobedrijven aan de Laan van de Dierenriem in Apeldoorn zijn afgelopen weekeinde 27 auto’s opengebroken. Telkens vormde de stuurairbag het doelwit. De dader(s) gebruikte(n) een koevoet om het voertuig binnen te komen.

Door die werkwijze raakten ook dakstijlen en portieren vernield. Over de hoogte van het schadebedrag is nog niets bekend. Volgens de politie stonden de auto’s op het terrein aan de achterzijde van het bedrijf. Het gaat om het gedeelde gebouw van Autobedrijf De Snipperling (Fiat, Alfa Romeo, Jeep) en Autopalace Citroën. De diefstallen vonden plaats tussen vrijdag 27 juli 18.15 uur en zaterdag 28 juli 8.30 uur. Bij de Fiat-vestiging werden volgens de gedupeerden drie airbags gestolen, bij de Citroën-vestiging 23. De politie houdt het overigens in verband met het onderzoek op enkele tientallen.  

Maatregel

De dader(s) kwam(en) het terrein op door een gat te graven onder het hekwerk. Die afrastering staat onder stroom (7000 Ampère), hetgeen ter plekke met een waarschuwingsbord staat aangegeven. “We hebben die maatregel vorig jaar genomen”, zegt directeur/eigenaar Erik Heering van Autobedrijf De Snipperling. “Je moet tegenwoordig wel, om je spullen te beschermen. Maar ja, dan krijg je zoiets.” Diefstal van airbags vormt voor zijn bedrijf een nieuwe ervaring; in het verleden werden wel velgen gestolen en de bandencontainer opengebroken. Thimas van Zantwijk, directeur van Autopalace Groep, laat weten niet te willen reageren. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die wat gezien of gehoord hebben.

Slachtoffer

Vorige week woensdag was een autobedrijf aan de Bolder in Drachten het doelwit van airbagdieven. Hier verdwenen ze uit drie auto’s. In maart dit jaar waren tientallen particulieren het slachtoffer in de regio midden-Nederland. Zij troffen hun auto aan zonder stuur, airbag, autobanden of multimedia-apparatuur. De politie zegt geen cijfers te hebben die wijzen op een groei van het aantal autokraken met airbags als doelwit. Meer in het algemeen – categorie ‘diefstal uit/vanaf motorvoertuigen’ – leren CBS-data dat er sinds 2012 sprake is van een afname: van destijds 99.567 geregistreerde zaken naar 63756 vorig jaar.Trend of niet, elke kraak is er een te veel, verzucht Erik Heering. “Je hebt een hoop schade, een hoop werk en een hoop ergernis.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †