Enkele honderden brandschades auto’s

De particuliere schade aan personenauto’s tijdens de jaarwisseling zal, net als die aan woningen, hoger uitvallen dan vorig jaar. Eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars komen uit op een bedrag van vijftien tot twintig miljoen euro. Vorig jaar was dat tien miljoen euro.

In de aanloop naar en rondom de jaarwisseling waren er enkele honderden autobranden, variërend in ernst. Een uitgebrande personenauto betekent een kostenpost van gemiddeld tienduizend euro. Daarnaast zijn er de lichtere gevallen, met vooral schade aan carrosserie en banden.

Schadebedrag

De schatting is gebaseerd op de claims die verzekeraars vanaf oudjaarsdag registreren – en daarom voorlopig. “Er waren deze jaarwisseling meer incidenten, zoals auto- en woningbranden”, vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. ”De trend gaat dus de verkeerde kant op en dat baart ons zorgen.” Het aanmerkelijk hogere totaalbedrag komt mede door het zachte weer. Op veel plekken in het land waren de omstandigheden om vuurwerk af te steken goed. “De ervaring leert dat men dan langer buiten blijft om vuurwerk af te steken.”

Particuliere schadelast recente jaarwisselingen

2012/2013  12,9 miljoen euro 2013/2014  12,9 miljoen euro 2014/2015  12,5 miljoen euro 2015/2016  14,0 miljoen euro 2016/2017  19,0 miljoen euro 2017/2018  10,1 miljoen euro (nog voorlopig cijfer) 2018/2019  15-20 miljoen euro (eerste prognose)

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †