Recordaantal autobranden in 2018

In de eerste negen maanden van 2018 zijn tot nu toe 2927 autobranden bij verzekeraars gemeld. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Aantal autobranden in de eerste negen maanden (per jaar).
Aantal autobranden in de eerste negen maanden (per jaar).
Ten opzichte van de eerste negen maanden in 2017, steeg het aantal gemelde autobranden met bijna vier procent. De meeste autobranden vonden dit jaar plaats in de provincie Zuid-Holland (522), gevolgd door Noord-Brabant (476). De grootste stijging vond plaats in provincie Groningen. Daar steeg het aantal gemelde autobranden 34 procent: van 91 naar 122 autobranden.

Zichtbaar

Verzekeraars maken zich zorgen om het toenemend aantal autobranden in de afgelopen vijf jaar. Het Verbond van Verzekeraars adviseert eigenaren om hun voertuig altijd op een zo zichtbaar mogelijke plek te parkeren. Daarnaast bieden buurt WhatsApp-groepen uitkomst om verdachte gedragingen in de wijk met elkaar te signaleren.
Aantal autobranden in 2018 per provincie.
Aantal autobranden in 2018 per provincie.

Verzekering

Wie een beperkt casco- (WA-plus) of cascoverzekering (allrisk) heeft voor zijn auto is verzekerd tegen autobranden. Ongeveer zeventig procent van het Nederlandse wagenpark heeft zo’n verzekering.    

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †