Schadehersteller in de dop

Jonge mensen interesseren voor techniek is geen sinecure. Daarom organiseerde TechNet Amstel & Venen eind september voor de vijfde maal de Techniek Driedaagse. “Want we hebben ze keihard nodig”, aldus Hans Musters van de AutoTech Alliantie, een van de deelnemers op het mobiliteitsplein.

Plaats van handeling: de hallen van Van Vliet Containers in Aalsmeer. In totaal konden ruim vierduizend leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en brugklassers uit de gemeenten Uithoorn, Nieuwkoop, Aalsmeer en De Ronde Venen hier kennismaken met allerlei vormen van techniek: van robots en drones tot logistiek en mobiliteit. Natuurlijk is de AutoTech Alliantie opgezet om schadeherstel aan de modernste auto’s volgens fabrieksvoorschriften te promoten. Dat is voor kinderen in de leeftijd van tien tot dertien jaar nog een brug te ver, maar dat was ook niet de opzet van de aanwezigheid van de AutoTech Alliantie. Operationeel directeur AutoTech Alliantie Saskia Booy: “Het gaat erom kinderen voeling te laten krijgen met techniek, ze laten zien wat techniek inhoudt. Daarom hebben we hier ook een Tesla neergezet, om te laten zien dat een auto tegenwoordig meer een computer op wielen is.”

Veranderd

Inderdaad trekt de Tesla in showmodus meer aandacht dan de Opel Corsa van pakweg twintig jaar oud die ertegenover staat. Volgepakt met leerlingen staat de Tesla op een harde dancebeat te swingen op zijn banden, terwijl een andere leerling op de Corsa een band-wielcombinatie staat te wisselen. Hier blijkt duidelijk hoe basaal deze kennismaking met techniek nog is. Jos van Schijndel, na 35 dienstjaren inmiddels gepensioneerd leraar autotechniek: “Sommigen weten niet eens welke kant ze de sleutel op moeten draaien. Ik vraag dan altijd: ‘Hoe draai je een kraan open?’ Leerlingen zijn in 35 jaar niet veranderd. Ze zijn misschien wat mondiger geworden, maar als dat in het nette blijft, heb ik daar geen moeite mee. De auto is wel veranderd en dat kunnen we hier mooi laten zien.”

Het team van AutoTech Alliantie, met geheel rechts Saskia Booy, geheel links Ilona van den Abeele en centraal in het midden Hans Musters.

Ook prominent aanwezig is een agrarische trekker van landbouwmechanisatiebedrijf Roeleveld-Bos. Rein Roeleveld: “We staan hier omdat ik zelf merk hoe moeilijk het is om goed personeel te krijgen. Door hier te staan en kinderen enthousiast proberen te maken voor techniek heb ik er zelf in ieder geval alles aan gedaan en hoef ik mezelf later niets te verwijten.”

Virtueel

ASA Autoschade in Amstelveen deed dit jaar voor het eerst mee aan de Techniek Driedaagse. Ilona van den Abeele volgde via de AutoTech Alliantie de opleiding tot frontoffice executive, een mbo-opleiding op niveau 3 die vooral is gericht op het klantcontact, maar ook een belangrijke technische component heeft. Zij begeleidt het virtueel autospuiten, waarbij leerlingen met een VR-bril op de neus zelf een portier kunnen spuiten en aflakken. Zij begrijpt heel goed dat leerlingen van een middelbare school niet in eerste instantie denken aan een beroep als autospuiter of schadehersteller. “Ze weten vaak niet eens dat zo’n beroep bestaat. De fout die veel opleidingen maken is dat ze uitgaan van iemands opleidingsniveau en die vervolgens in een bepaalde richting sturen. Iemand die van het vwo komt en goed is in natuurkunde wordt dan richting werktuigbouwkunde gestuurd, of luchtvaarttechniek. Maar je kunt beter eerst kijken waar iemands talenten en interesses liggen. Misschien is iemand wel heel erg geïnteresseerd in vliegtuigen. Zorg dat je daar een passende opleiding bij vindt. De kans is groot dat iemand dan in het vak doorgroeit. Iemand die wel het juiste opleidingsniveau heeft, maar geen talent voor luchtvaarttechniek zal daar nooit in uitblinken. Waar haal je de juiste mensen vandaan? Dat is waar het om gaat.”

Natuurlijk vroegen we ook enkele leerlingen of een dag als deze al beslissend is voor hun latere beroepskeuze. De een weet het nog niet, de ander antwoordt gevat: “Techniek? Ja, zo lang het met voetbal te maken heeft…”

Foto boven: Autospuiter worden een optie voor deze leerling?

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *