Wetsovertreders betalen fors meer voor autoverzekering

Wie met politie of justitie in aanraking is geweest, of het nu een verkeersovertreding betreft of bijvoorbeeld in het bezit was van illegaal vuurwerk, betaalt jarenlang fors meer voor zijn autoverzekering.

Autoverzekering.nl heeft ontdekt dat mensen met een strafblad door bijna alle autoverzekeraars worden geweigerd. Alleen De Vereende accepteert automobilisten dan nog, maar de premie is dan wel ruim drie keer zo hoog als voor niet-overtreders.

Kater komt later

“Jongeren die op de scooter stappen met een paar biertjes te veel op, of illegaal vuurwerk afsteken, staan er niet bij stil dat zij hier nog steeds consequenties van voelen als ze een paar jaar later een auto kopen. Je krijgt een stempel die veel langer blijft staan dan de meeste mensen denken,” zegt Willemijn Kuitenbrouwer, woordvoerder van Autoverzekering.nl. “Bij het invullen van de acceptatievragen staan veel mensen er niet bij stil dat zij overtredingen van jaren geleden ook nog moeten melden. Meld je dit niet, dan is je verzekering ongeldig. Mensen rijden dan onverzekerd rond zonder zich hiervan bewust te zijn. Dit komt pas naar boven als er een ongeluk gebeurt, maar dan valt er weinig meer te claimen, ook voor de slachtoffers.”

Eerlijk

Verzekeringsmaatschappijen raadplegen bij acceptatie het Centraal Informatie Systeem. Hierin staat of iemand een strafblad heeft. Hierover liegen heeft dan ook weinig zin. Tot vijf jaar na een overtreding zullen verzekeraars veelal een autoverzekering weigeren. En zelfs als ze daarna iemand wel accepteren, betaalt die nog de hoofdprijs.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters