Autobedrijf verkopen aan de buurman

Een muurtje doorbreken – veel meer hoeft Marc Duistermaat van Autoservice de Houtwal niet te doen om Autobedrijf Henk Knol fysiek te integreren. Beide buren werden het onlangs eens over de verkoop, die per 1 augustus van kracht wordt.

Eigenaar Henk Knol (40) gaat “iets anders” doen, zonder specifiek al een richting of branche te kunnen benoemen. De éénpits universeel opende in 2009 de deuren van zijn autobedrijf, na jaren monteur te zijn geweest bij verschillende merkdealers. Bijna tien jaar later omvat het bestand ruim vijfhonderd klanten en worden onverminderd zwarte cijfers geschreven. Maar het begon ook te knagen. “Enerzijds heb je als ondernemer de vrijheid om je eigen koers te bepalen, anderzijds is die vrijheid wat mij betreft ook relatief. Je zit gebonden aan een bepaalde locatie, bent de hele dag bezig met je werk en kunt jezelf moeilijk in een andere richting ontwikkelen.” Pogingen om via BBL-constructies meer armslag te creëren brachten niet het door hem gewenste effect. Vandaar het radicale besluit om de onderneming en haar klanten over te dragen aan een andere partij.

Samenwerking

Het aangrenzende Autoservice de Houtwal (foto’s: Google Maps en De Houtwal) was in dit geval echt ‘de eerste de beste’. Met eigenaar Marc Duistermaat bestond al een jarenlange samenwerking en expertise-uitwisseling. De Houtwal startte achttien jaar geleden. Inclusief eigenaar Duistermaat staan er negen mensen op de loonlijst. Door de overname groeit het aantal bruggen van zes naar negen en zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd een extra monteur worden aangesteld. De honderden nieuwe klanten zullen bij hem aan het juiste adres zijn, verwacht  Duistermaat. “Er is bij ons zo goed als geen verloop. We voorzien in goed vakmanschap, zijn eerlijk. Goed, ikzelf ben tamelijk recht door zee, soms stronteigenwijs, maar ook dat wordt gewaardeerd.”

Toekomst

Via een mailing en een persbericht in de lokale media heeft Henk Knol de aanstaande overdracht aangekondigd. Midden in de rustige zomerperiode is volgens hem een goed moment. Dinsdag 31 juli is zijn laatste dag als zelfstandig ondernemer, althans voorlopig. “Wat de toekomst brengt moet nog blijken. Alles is mogelijk. Ik geloof dat mijn leven door God gestuurd wordt en vertrouw er daardoor op dat mijn keuzes de juiste zijn.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †