Beleveringsproblemen bandenbranche blijven

De beleveringsproblemen blijven, maar over het algemeen neemt de invloed die de coronapandemie heeft op de bandenbranche verder af.

Dat is een van de resultaten van de negentiende coronamonitor van bandenbrancheorganisatie VACO. “De mondiale logistiek is nog altijd verstoord als gevolg van de coronapandemie. Vorige maand was er weer een Chinese haven waar een uitbraak was geconstateerd, waardoor die haven dicht moest”, legt branchemanager Edwin Brinksma uit. “Er zijn nog wel voorraden, maar als straks het winterbandenseizoen weer aanbreekt, zal het heel erg van het weer afhangen of er snel tekorten zullen ontstaan. We vermoeden dat die beleveringsproblemen nog wel een halfjaar zullen aanhouden.”

Mondkapjes

In navolging van het schrappen van de mondkapjesplicht komt deze maatregel niet meer voor in de top 5 van maatregelen om corona tegen te gaan. “Desondanks zien we nog altijd 11 procent van de bedrijven die mondkapjes aan klanten verplichten en 7 procent bij bedrijven die ze voor het personeel verplichten. Als VACO volgen wij de landelijke richtlijnen, maar laten onze leden vrij om daarvan af te wijken.”

Het verzuim is met 8 procentpunten gedaald, maar de verwachting bij VACO is dat door de recente golf aan besmettingen dat verzuim de komende tijd weer zal oplopen.

Vertrouwen

Het vertrouwen in een bedrijfsmatige goede afloop van de crisis is licht gedaald, met 3 procentpunten naar 84 procent. Ook verwachten nog maar weinig bedrijven afscheid te moeten nemen van medewerkers. Het omzetverlies zit nog altijd rond de 20 procent. “En dat is omzet die je niet meer goed gaat maken. Ook bracht het CBS laatst naar buiten dat zakelijke personenwagens afgelopen jaar bijna 27 procent minder kilometers hebben gereden. Ook dat laat zich op enig moment voelen bij de bedrijven.”

VACO acht het daarom van belang om de invloed op de branche in de gaten te blijven houden. In augustus is er geen coronamonitor, maar in september zal de brancheorganisatie zijn leden opnieuw bevragen om de temperatuur van de bandenbranche te kunnen peilen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *